‘Zonne-energie wordt de goedkoopste energie’

“De mondiale zonnepanelenmarkt groeit spectaculair”, zegt CEO van Ikaros Solar Yves Devis.

Ikaros Solar begon in 2006 als de eerste Belgische professionele speler op de fotovoltaïsche markt. Zes jaar later is het Schotense bedrijf uitgegroeid tot een internationaal bedrijf.

“De mondiale zonnepanelenmarkt groeit spectaculair”, zegt CEO Yves Devis. Als burgerlijk ingenieur met een jarenlange carrière bij de Amerikaanse energiereus ExxonMobil, kent Devis de energiemarkt als zijn broekzak. “De keuze om zelf een bedrijf op te richten was ingegeven door zowel ecologische als economische overwegingen”, vertelt Devis vandaag. Ikaros slaagde met vlag en wimpel. In zijn eerste boekjaar 2007 klokte het af op een omzet van 2,5 miljoen euro. Ruim vijf jaar later draait Ikaros Solar een omzet van ruim 76 miljoen euro. Daarmee is het niet alleen een topspeler in België. Ook in Portugal, Italië en Groot-Brittannië heeft Ikaros een stevige marktpositie. Jaar na jaar noteert het bedrijf groei in het geplaatste energie-vermogen. Dat er in 2010 een lichte terugval optrad in de omzet – van ruwweg 40 miljoen euro omzet in 2009 naar bijna 38 miljoen euro een jaar later – had te maken met de daling van de installatieprijzen.

De topman van Ikaros Solar ziet de toekomst nog altijd met vertrouwen tegemoet. “Idealiter evolueren we zo snel mogelijk naar een situatie waarin geen subsidie meer nodig is. We zien licht aan het einde van de tunnel: zonne-energie zal binnen afzienbare tijd de goedkoopste energie worden. Geen enkele econoom gelooft nog dat fossiele brandstoffen opnieuw goedkoper worden. Ze zijn steeds moeilijker te ontginnen en de vraag stijgt vanuit de groeilanden. Zelfs in de VS hebben ze dat nu eindelijk ook begrepen en trekken ze sterk de kaart van de hernieuwbare energie. De jongste jaren hebben we een periode gekend van technologische verbeteringen. De focus van de industrie ligt nu op het drukken van de productieprijs en niet op het verhogen van de efficiëntie van de zonnepanelen.”

Crisis

Onlangs nog ontsloeg de staaldraadfabrikant Bekaert honderden mensen omdat volgens de directie de zonnepanelenbusiness een flinke klap had gekregen. De zonnepanelenmarkt ligt op apegapen door de afbouw van de fiscale voordelen, klonk het in de media. Devis durft bij die beweringen enkele kanttekeningen te maken.
“De wereldmarkt voor zonnepanelen heeft afgelopen jaar een spectaculaire groei gekend”, zegt Devis. “In 2011 waren zonnepanelen goed voor een energieopbrengst van 28 gigawatt (1 GW is 1 miljard kilowatt. Een doorsneegezin verbruik 3500 kilowatt, nvdr.). Dat vertegenwoordigt een waarde van 60 miljard euro. In 2010 was de opbrengst 20 gigawatt. Dat is een stijging met 40 procent in één jaar tijd. Dat wijst er toch niet meteen op dat de markt op instorten staat.” De reden daarvoor is eenvoudig, meent Devis: “Het is een fantastisch product. Zonnepanelen doen wat ze moeten doen.” (JVDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content