Amid Faljaoui

‘Zelfs in hun slaap worden de superrijken nog rijker’

Amid Faljaoui Directeur van de Franstalige Roulartamagazines

Er zijn meer en meer miljardairs die alsmaar rijker worden. Dat stelt Amid Faljaoui, directeur van de Franstalige Roulartamagazines, vast.

Terwijl de middenklasse neerslachtig wordt en soms uit ontgoocheling voor populistische partijen stemt, zijn er meer en meer miljardairs – 2000 in de wereld – en worden ze almaar rijker. In een jaar tijd steeg hun fortuin met 18 procent. Daar kan geen enkele loonindexering tegenop.

De westerse democratieën zijn in de ban van rechts en links populisme. Hun populariteit valt grotendeels te verklaren door de verhoging van de ongelijkheden en de indruk dat morgen minder goed wordt dan vandaag.

Over een maand zijn er presidentsverkiezingen in Frankrijk. De vraag is niet zozeer of de grootste partij links of rechts is, of zelfs niet of dat het Front National wordt. Maar wel of dat de partij van de ‘kan mij niks meer schelen’ wordt, zoals Brice Teinturier het zo mooi schrijft.

Ondertussen maakte het economisch tijdschrift Forbes het palmares bekend van de miljardairs van 2017. Het klassement is veelzeggender dan ooit. Eerste vaststelling: het aantal miljardairs in dollar bereikt een record: in dollar zijn 2043 personen in de wereld miljardair. Dat is een stijging van 13 procent ten opzichte van 2016.

Tweede vaststelling : het fortuin van die miljardairs steeg met 18 procent in een jaar tijd. Terwijl de Verenigde Staten nog altijd het klassement domineren, volgt China op de voet. De lijst zal ook al degenen die denken dat de crisis altijd de armsten raakt, omdat de anderen hun hachje redden, in hun mening sterken. De Amerikaanse beurs is de jongste jaren enkel maar gestegen en met Donald Trump aan de macht brak ze zelfs meerdere records. Zelfs in hun slaap worden de superrijken nu nog rijker.

Zelfs in hun slaap worden de superrijken nog rijker

Nieuw is dat de rijken van gisteren geleidelijk vervangen worden door de nieuwe miljardairs van het internet. Denk bijvoorbeeld aan Mark Zuckerberg, de jonge baas en oprichter van Facebook die de vijfde rijkste man ter wereld is met een fortuin dat op 56 miljard dollar geraamd wordt. Hij komt net na Amancio Ortega, de oprichter van Zara.

Dat op zich is al ongelofelijk. Iemand door wie we een wereldmegafoon hebben om over ons leventje te spreken en meestal banaliteiten uit te wisselen, weegt even zwaar als iemand die de hele wereld kleedt en tienduizenden mensen werk biedt. Zoek de fout!

En voor de eerste keer staat de Amerikaanse president in de lijst, Donald Trump die 3,5 miljard dollar weegt. Al zou hij met het woord ‘weegt’ niet akkoord gaan, omdat dat soort lijsten soms vervelend is voor degenen die erin staan. Sommigen willen er niet in staan omdat ze een kidnapping vrezen, terwijl anderen om diverse redenen discreter willen zijn en laten verstaan dat hun fortuin geringer is.

Niet zo Donald Trump, die exact het omgekeerde doet en zegt dat het schandalig is dat Forbes hem een fortuin van iets minder dan 4 miljard dollar toeschrijft terwijl het volgens hem minstens 10 miljard bedraagt. Dekselse Donald, alleen hij kan dat doen en zich tegelijk laten toejuichen door armen die zonder blikken of blozen voor hem stemmen.

Hij is misschien niet de grootste miljardair van zijn land, maar toch zeker de grootste tovenaar van de wereld, hoedje af daarvoor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content