Yen zakt fors door G7-interventie als noodmaatregel

18/03/11 om 13:12 - Bijgewerkt om 13:12

Bron: Trends

De yen, de Japanse munteenheid, kelderde vrijdag als gevolg van de noodgreep van de G7-landen. Rond iets na tien vrijdag was een euro 114,74 yen waard, tegenover 110,67 yen donderdag. Even zakte de koers van de yen zelfs tot 115,55 yen.

Yen zakt fors door G7-interventie als noodmaatregel

© belga

Ook de dollar werd in een dag 3,2 procent duurder ten opzichte van de yen, dat is de grootste stijging sinds twee jaar. Vrijdag was een dollar 81,69 yen waard, tegenover de historische recordhoogte sinds de Tweede Wereldoorlog van 76,36 yen woensdag.

Afgelopen nacht beslisten de G7-landen om massaal Japanse yens te verkopen in ruil voor Amerikaanse dollars, om de koers van de Japanse munteenheid te doen zakken. Hoeveel yens er op de markt circuleren, is niet geweten.

Volgens het financiële persagentschap Bloomberg verkocht Japan vrijdag minder volgens experten minder dan 2.000 miljard yen. Intussen verklaarden de Europese Centrale Bank (ECB), de Duitse Bundesbank en de Franse en Britse centrale banken dat ze participeerden in de yen-interventie.

De actie wierp onmiddellijk vruchten af. De Nikkei-index van de beurs van Tokio sloot vrijdag 2,72 procent hoger.

In de loop van donderdag op vrijdag heeft Japan nog eens 4.000 miljard yen in de geldmarkten gepompt om de Japanse economie te ondersteunen na de zware aardbeving. Zo komt de totale som die de centrale bank sinds maandag injecteerde op 38.000 miljard yen.

Onze partners