Wordt er gesjoemeld met de gasprijzen?

© belga

Waarom doet de Raad voor de Mededinging niets met onze informatie over gasprijsafspraken tussen Electrabel en Luminus, vroeg een directeur van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) zich af in het parlement.

Auditeur-generaal Bert Stulens van die Raad is er in ieder geval van overtuigd dat er geen grond voor vervolging is.

Waarom doet de Raad niets met het rapport van de CREG?
Stulens: “Een eerder rapport van de CREG in dezelfde zin hebben we in 2007 wel degelijk onderzocht. We vonden toen geen inbreuken op de concurrentiewetgeving. In het nieuwe rapport van de CREG (2009) stonden geen nieuwe elementen die onze eerdere bevindingen op de helling konden zetten. Daarom hebben we de zaak niet heropend. ”


De CREG suggereert dat u eigenlijk te weinig middelen en mensen heeft om de nodige onderzoeksdaden te verrichten.
Stulens: “Ik denk dat iedere controledienst wel meer slagkracht zou willen hebben. Dat neemt niet weg dat we het rapport van de CREG uit 2007 over de gasprijsevoluties bij Electrabel echt wel grondig onderzocht hebben en dat we mijns inziens de conclusies getrokken hebben die we moesten trekken.”


De CREG vermoedt dat Luminus en Electrabel afspraken maakten over de gasprijs.
Stulens: “Twee jaar terug ging hun rapport enkel over Electrabel; nu gaat het over een entente tussen Electrabel en Luminus. Maar ze uiten alleen vermoedens en staven die niet met concrete elementen. Wij denken dat er in elke markt leiders en volgers zijn en dat dat niet noodzakelijk een probleem met de concurrentiereglementering impliceert. Dat er in de regio Luik een derde firma opereert, Lampiris, die 10 tot 20 procent onder de prijzen van Electrabel en Luminus duikt, geeft eerder aan dat de markt correct werkt. Prijsafspraken hebben weinig zin als niet iedereen zich eraan houdt.”

Luc Baltussen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content