Wereldwijde voedselprijzen op laagste peil in vier jaar

09/10/14 om 15:08 - Bijgewerkt om 15:08

De wereldwijde voedselprijzen zijn in september op het laagste peil beland sinds augsustus 2014. Dat meldt de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Wereldwijde voedselprijzen op laagste peil in vier jaar

© belga

De index van 55 voedingsproducten die de FAO in kaart brengt, daalde met 2,6 procent tegenover augustus, tot 191,5 punten. Dat is het laagste peil sinds augustus 2010. De index noteert nu 6 procent lager dan in september 2013.

Er is sprake van een zesde opeenvolgende daling van de index, de langste periode van prijsdalingen sinds de late jaren 199, verduidelijkt de FAO.

De grootste prijsdalingen kwamen op rekening van suiker en melkproducten, gevolgd door graan en olie. De vleesprijzen stegen nog licht en staan nu ruim 11 procent hoger dan in september vorig jaar.

"De vleesprijzen staan op historische niveaus, maar de beperkte daling deze maand kan erop wijzen dat ze hun piek bereikt hebben", aldus de FAO. Binnen het vleessegment zijn de prijzen van varkensvlees wel al drie maanden aan het dalen. Die prijsevolutie heeft onder meer te maken met de toenemende onzekerheid door het Russische invoerverbod, luidt het.

De FAO verhoogde donderdag haar prognoses voor de wereldwijde graanproductie voor 2014 tot 2,523 miljard ton, wat 65 miljoen ton meer is dan de vorige prognose in mei. De prognoses voor de output van tarwe worden verhoogd tot 718,5 miljoen ton - een nieuw record - tegenover 716,5 miljoen ton bij een eerdere prognose. (Belga/Reuters/BO)

Lees meer over:

Onze partners