Wereldbank waarschuwt voor gevolgen Europese schuldencrisis

18/01/12 om 10:58 - Bijgewerkt om 10:58

Bron: Trends

De Wereldbank schat de toekomst voor de wereldwijde economie somber in.

Wereldbank waarschuwt voor gevolgen Europese schuldencrisis

© reuters

De Wereldbank raamt de wereldwijde economische groei voor 2012 in haar recente rapport op 2,5 procent tegenover 3,6 procent in een eerdere raming.

Volgens de Wereldbank zet de Europese schuldencrisis een rem op de groei in de groeilanden, waardoor ook de wereldeconomie vertraagt. Hans Timmer, econoom bij de Wereldbank, ziet vooral een forsere terugval voor China, India en Brazilië.

Nieuwe schokken in die landen zullen moeilijker kunnen opgevangen worden dan in 2009, aldus Timmer. De econoom wijst daarbij op de stimuli voor China, die eerder voortkwamen uit de bankensector maar door de opdrogende kapitaalstromen niet herhaald kunnen worden. Die ontwikkelingen zijn nog versterkt sinds de escalatie van de Europese crisis in augustus, aldus Timmer.

De groeilanden hebben nu veel minder ruimte dan drie jaar geleden om de motor van de wereldeconomie te worden, luidt het. De toename van het bbp voor die landen wordt nu geraamd op 5,4 procent tegenover 6,3 procent in een prognose van juni.

De prognoses van de Wereldbank voor de wereldwijde economische groei vallen lager uit dan die van het IMFen de OESO, die rekening houden met respectievelijk 4 en 3,4 procent groei in 2012. (BO/Belga/Reuters)

Lees meer over:

Onze partners