Wat zijn de risico’s van een turbo?

© Thinkstock

Ondanks de vele voordelen en het vrij eenvoudige proces, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het beleggen met turbo’s.

Het hefboomprincipe kan zich ook tegen u keren, tenminste als u de belegging niet goed genoeg doordacht hebt. Een belegging met turbo’s is in ieder geval risicovoller dan een directe belegging in de onderliggende waarde.

Ten tweede wordt de turbo automatisch stopgezet als de koers van de onderliggende waarde het stop los-niveau raakt of overschrijdt. De restwaarde wordt dan wel aan de belegger terugbetaald, maar er bestaat het risico dat u uw gehele belegging verliest.

Als u bijvoorbeeld een Turbo long koopt met een stop loss-niveau op 15 euro en het aandeel daalt verder, dan houdt de Turbo op te bestaan omdat het stop loss- niveau is bereikt. Zou u het aandeel hebben gekocht, dan hebt u het aandeel nog steeds in uw bezit. Denkt u dat het aandeel toch weer gaat stijgen en u had in eerste instantie een Turbo daarvoor gekocht, dan moet u dus een nieuwe Turbo kopen om daar alsnog van te profiteren.

Ten slotte kan de koers van de turbo negatief beïnvloed worden door de wisselkoerseffecten, als u belegt in een turbo waarvan de onderliggende waarde in vreemde valuta genoteerd staat.

Partner Content