'VS klagen banken aan wegens slechte hypotheken'

02/09/11 om 11:15 - Bijgewerkt om 11:15

Bron: Trends

De hypotheekwaakhond FHFA is van plan om klacht in te dienen tegen "meer dan een dozijn" grote banken, waaronder Bank of America, JPMorgan Chase en Goldman Sachs, meldt The New York Times.

'VS klagen banken aan wegens slechte hypotheken'

© EPA

De Amerikaanse hypotheekwaakhond Federal Housing Finance Agency (FHFA) is van plan om klacht in te dienen tegen "meer dan een dozijn" grote banken, waaronder Bank of America, JPMorgan Chase en Goldman Sachs. Het FHFA beschuldigt de banken ervan de kwaliteit van hypotheken die ze verpakten en doorverkochten foutief te hebben voorgesteld tijdens de huizenbubbel.

Dat schrijft The New York Times. Volgens de krant, die drie niet nader genoemde bronnen aanhaalt, wil het FHFA miljarden dollars aan schadevergoeding eisen. De aanklacht mogelijk vandaag al ingediend.

Het FHFA, dat toezicht houdt op de hypotheekreuzen Fannie Mae en Freddie Mac, stelt dat de banken niet voldeden aan de wettelijke zorgvuldigheidseisen en de kredietwaardigheid van veel hypotheeknemers hebben overschat.

Toen de Amerikaanse huizenmarkt in 2008 instortte, konden veel huishoudens hun hypotheek niet meer betalen en leden Fannie Mae en Freddie Mac miljarden dollars verlies. Ze moesten worden gered door de overheid. (Belga/KVDA)

Onze partners