VS-economie presteert zwak

29/07/11 om 15:00 - Bijgewerkt om 15:00

Bron: Trends

De Amerikaanse economie groeide in het tweede kwartaal met 1,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een eerste raming van het ministerie van Handel.

VS-economie presteert zwak

© belga

De toename van het bbp ligt onder de analistenverwachtingen van 1,8 procent. Ook het eerste kwartaal valt - na een herziening - tegen met een beperkte groei van amper 0,4 procent. Bij een eerste raming werd nochtans gerekend op een groei met 1,9 procent.

Vooral de consumentenbestedingen, goed voor 70 procent van de economische activeit in de VS, kennen een opmerkelijke dip tot 0,1 procent, de zwakste prestatie sinds eind 2008.

Aan de positieve kant droeg een kleiner handelstekort - als gevolg van een lager importcijfer - bij tot de groei in het tweede kwartaal. Ook de bouwsector legt met een groei met 3,8 procent behoorlijke cijfers neer.

Volgens Scott Brown, hoofdeconoom bij Raymond James in Florida, is het tweede kwartaal teleurstellend maar zijn de herziene cijfers van het eerste kwartaal verontrustend. De 'nonsense' rond het schuldenplafond zal de economie in de VS bovendien meer kwaad dan goed doen, aldus de hoofdeconoom.

Uit het rapport van het ministerie van Handel blijkt ook dat de recessie tussen 2007 en 2009 dieper in het vlees van de grootste economie ter wereld gesneden heeft dan aanvankelijk gedacht werd. Uit nieuwe berekeningen blijkt dat het bbp tussen het vierde kwartaal 2007 en het tweede kwartaal 2009 met 5,1 procent is gekrompen tegenover een eerder geraamde 4,1 procent.

(reuters/BO)

Lees meer over:

Onze partners