Vrijdag alle ogen gericht op Ben Bernanke

24/08/11 om 14:44 - Bijgewerkt om 14:44

Bron: Trends

Aanstaande vrijdag houdt de voorzitter van de Fed een toespraak op de jaarlijkse bijeenkomst van de centrale bank in Jackson Hole.

Vrijdag alle ogen gericht op Ben Bernanke

© EPA

Aanstaande vrijdag houdt de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed), Ben Bernanke, een toespraak op de jaarlijkse bijeenkomst van de centrale bank in Jackson Hole (Wyoming). Verwacht wordt dat hij nieuwe stimulusmaatregelen voor de economie zal aankondigen. Recent kondigde de Fed aan te verwachten de erg lage rentevoeten nog tot minstens 2013 (0 tot 0,25 procent) aan de orde zullen blijven. Daarmee hoopt ze gezinnen en bedrijven aan te moedigen om goedkoop te lenen om te investeren en consumeren.

Maar waar de beleggers vooral op hopen is een nieuw rondje zogenaamde 'quantitative easing' (QE) - 'kwantitatieve geldverruiming'. Dat betekent dat de Fed Amerikaanse staatsobligaties opkoopt om meer geld in het financiële systeem te injecteren.

Eerder paste de Fed die maatregel al twee keer toe, tijdens de financiële crisis van 2008-2009 en vorig jaar. Toch is het helemaal niet zeker dat er vrijdag een 'QE3' uit de bus zal komen. Er is sprake van enige verdeeldheid binnen de Fed over nieuwe economische stimuli.

Beurzen hoger

De beurs van New York eindigde dinsdag fors hoger. Slechte economische indicatoren versterkten de hoop dat de Fed nieuwe stimulusmaatregelen zal nemen. Op Wall Street sloot de Dow Jones met 2,97 procent winst, de Nasdaq zelfs met 4,29 procent.

Nagenoeg alleen de aandelen van Bank of America daalden in waarde, tot hun laagste niveau in 2,5 jaar. Analisten suggereerden de voorbije weken dat 's lands grootste bank extra kapitaal nodig heeft, meldt Reuters. De vooraanstaande analist Henry Blodget schreef gisteren zelfs dat de bank mogelijk 100 tot 200 miljoen dollar moet afschrijven en evenveel vers kapitaal moet ophalen. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners