Voka wil ‘historisch onderzoek naar hoe efficiënt verzekeringssector omsprong met pensioenspaargeld’

Jo Libeer, VOKA © BELGAIMAGE

‘Ik wil nagaan hoe efficiënt de verzekeringssector is omgesprongen met het pensioenspaargeld,’ zegt Jo Libeer van ondernemersorganisatie Voka.

Voka wil nagaan hoe efficiënt de verzekeraars zijn omgesprongen met het pensioenspaargeld. Dat berichten Het Nieuwsblad en De Standaard maandag.

Werkgeversorganisatie Voka vraagt een onderzoek naar het beleggingsgedrag van verzekeringsmaatschappijen. Dat zei gedelegeerd bestuurder Jo Libeernaar aanleiding van de vraag van de verzekeringssector om het wettelijk rendement op de groepsverzekeringen te verlagen.

Libeer erkent het probleem. ‘Zeker ook omdat de regering graag nog meer mensen een aanvullend pensioen wil laten bijeensparen. Met het gegarandeerde rendement dat nu geldt, dwing je de verzekeringsmaatschappijen echter om grote risico’s te nemen, en dat is toch niet de bedoeling van pensioensparen?’

Fractieleider in het Vlaams parlement John Crombez (SP.A) vroeg zich vorige week al af waar de overschotten gebleven zijn die de verzekeraars in economisch betere tijden konden en moesten vergaren.

Zijn vraag wordt ook opgepikt in ondernemerskringen. ‘We zullen toch ook een historisch onderzoek moeten voeren naar het beleggingsgedrag van de verzekeraars toen het wel goed ging op de markten en er wel hoge rentes waren’, zegt Libeer. ‘Ik wil nagaan hoe efficiënt de verzekeringssector is omgesprongen met het pensioenspaargeld.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content