Voedselprijzen klimmen naar nieuw hoogtepunt

Begin januari 2011 sloeg de Voedsel- en Landbouworganisatie FAO alarm. De eetkorf van FAO klom naar het hoogste peil ooit, in nominale cijfers (dus gecorrigeerd voor inflatie).

Trends gaat deze week dieper in op de problematiek. Wellicht houden de hoge voedselprijzen nog enige tijd aan.

De Europese Commissie benadrukt graag dat de situatie vandaag niet zo alarmerend is als in de zomer van 2008. De graanvoorraden – graan is het meest gegeten product wereldwijd – zijn vandaag hoger. Toch gaat het bergaf met die voorraden (zie ook grafiek). De graanvoorraden in verhouding tot de productie bedroegen in de zomer van 2008 17,4 procent. Het percentage klom de volgende jaren tot 22,7 procent voor de periode van juli 2009 tot einde juni 2010 (een graanjaar wordt in functie van de oogsten gemeten).

Maar de verwachte graanopbrengst voor de periode 2010-2011 wordt voortdurend neerwaarts herzien. De voorraadverwachting voor het oogstjaar tot einde juni 2011 is een percentage van 19 procent. “Dat is niet echt goed”, waarschuwt François Huyghe, de economische adviseur bij de studiedienst van de Boerenbond. “De kritische grens ligt voor de FAO bij 20 procent”.

Bovendien overstijgt volgens de cijfers van International Grains Council de verwachte consumptie van 2010-2011 de verwachte productie (zie ook grafiek). Dat is van de periode 2006-2007 geleden. En dat bij een stijgende bevolking. Volgens de Verenigde Naties klimt de bevolking tegen 2050 naar negen miljard. Wie al die hongerige magen wil vullen, moet de voedselproductie met 70 procent doen toenemen.

W.R.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content