Verwachte Belgische loonstijgingen voor 2015 liggen veel lager dan Europees gemiddelde

10/02/15 om 12:02 - Bijgewerkt om 12:43

Bron: Trends

24 procent van de Belgische HR-managers verwacht dat de lonen van de werknemers van hun bedrijf dit jaar zullen stijgen. België is wel het kneusje van de Europese klas.

Verwachte Belgische loonstijgingen voor 2015 liggen veel lager dan Europees gemiddelde

© iStock

Uit een onderzoek van Robert Half gevoerd bij 1200 HR-managers in 7 Europese landen blijkt dat 24 procent van de Belgische HR-managers een positieve kijk heeft op de loonstijgingen binnen hun bedrijf. Dat is een stijging van 8 procent in vergelijking met 2014.

Desalniettemin zit ons land sterk onder het Europese gemiddelde. België is bovendien de hekkensluiter in de rangschikking. 38 procent van de Europese HR-managers verwachten een loonstijging dit jaar. Koplopers zijn het Verenigd Koninkrijk en Duitsland met respectievelijk 49 procent en 48 procent.

Positieve kijk toekomst

Het merendeel van de 200 ondervraagde Belgische HR-managers heeft vertrouwen in de groeimogelijkheden (66 procent) van ons land en ziet de toekomst (71 procent) van hun eigen bedrijf positief in. Ondanks de rooskleurige vooruitzichten geeft 76 procent van de bedrijven aan om een stabiel verloningsbeleid te blijven hanteren.

De Vlaamse bedrijven scoren het best in ons land op vlak van loonstijgingen. 33 procent van de Vlaamse HR-managers zegt dat de lonen van werknemers zullen stijgen. Brusselse (21 procent) en Waalse (18 procent) bedrijven staan minder te springen om een loonstijging door te voeren.

14 procent van de onderneming overweegt bovendien om hogere bonussen toe te kennen in 2015.

"Omdat de economie stilaan heropleeft en er terug meer opportuniteiten vrijkomen op de arbeidsmarkt, beginnen steeds meer werknemers op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Ze zullen makkelijker een job aanvaarden bij een nieuwe werkgever indien die hun interessante(re) voorwaarden biedt. Veel bedrijven erkennen dan ook dat salarisverhogingen essentieel zijn in het kader van hun retentiebeleid", vertelt managing director bij Robert Half Belux, Frédérique Bruggeman. (NS)

Lees meer over:

Onze partners