Vertouwen in economie eurozone op voorlopig hoogtepunt

© belga

Het vertrouwen van bedrijfsleiders en consumenten in de eurozone staat in augustus op het hoogste peil sinds maart 2008. Dat blijkt uit de Economic Sentiment Indicator (ESI) van de Europese Commissie.

De Economic Sentiment Indicator klokt in augustus af op 101,8 tegenover een herziene 101,1 in juli. Voor het samenstellen van de index worden 130.000 bedrijfsleiders en 40.000 consumenten in de eerste helft van de maand gepolst naar hun verwachtingen voor de economische vooruitzichten voor de 16 landen van de eurozone.

De toename in augustus is forser dan verwacht. Analisten die werden geraadpleegd door het persagentschap Bloomberg hadden op een stijging tot 101,6 gerekend. Voor de volledige Europese Unie (EU) is er een toename van de vertrouwensindicator van 0,7 punt tot 102,7.

Ondanks het beter dan verwachte resultaat wordt door analisten gevreesd dat het vertrouwen een knauw krijgt, nadat zal blijken dat Europa zich niet zal kunnen loskoppelen van de wereldwijde vertraging van het economisch herstel.

Na de bekendmaking van het rapport van de Europese Commissie zakte de euro maandagmorgen met 0,3 percent tot 1,2719 dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content