Verse dollars voor Europese banken

15/09/11 om 17:48 - Bijgewerkt om 17:48

Bron: Trends

De Europese Centrale Bank (ECB), de Amerikaanse Federal Reserve, de Bank of England, Bank of Japan en de Zwitserse centrale bank gaan samen dollars ter beschikking stellen aan banken in de eurozone.

Verse dollars voor Europese banken

© belga

Via de dollarinjectie moeten de banken in de eurozone tot het einde van 2011 verzekerd zijn van Amerikaanse dollars. Het gaat om drie verschillende operaties van kortetermijnleningen, die worden gespreid over de volgende weken.

De voorbije dagen deden geruchten de ronde dat de banken uit de eurozone kampten met een tekort aan dollars. Dat zou een gevolg zijn van Amerikaanse investeerders die aarzelen om Europese banken geld te lenen, uit vrees voor een heropleving van de schuldencrisis.

Het nieuws over de dollarinjectie stuurde de bankaandelen en de Europese eenheidsmunt donderdagnamiddag fors hoger. Op Euronext Brussel noteerden Dexia en verzekeraar Ageas respectievelijk 8,53 en 9,22 procent winst. KBC klom 1,99 procent hoger. Op de beurs van Parijs schiet het aandeel BNP Paribas ruim 13 procent hoger. De euro boekte donderdag 0,89 procent winst tot 1,3864 dollar. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners