Verhoging schuldplafond VS blijft taboe voor Democraten

25/07/11 om 09:01 - Bijgewerkt om 09:01

Bron: Trends

De Republikeinen en de Democraten hebben nog steeds geen oplossing voor de schuldencrisis.

Verhoging schuldplafond VS blijft taboe voor Democraten

© EPA

De Republikeinen en de Democraten hebben nog steeds geen oplossing voor de schuldencrisis in de Verenigde Staten. President Barack Obama en zijn partijgenoten in het Congres blijven gekant tegen een tijdelijke verhoging van het schuldplafond.

Afgelopen weekend was er topoverleg tussen Obama, de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, Harry Reid, en de leidster van de Democratische oppositie in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi.

Belastingen

Obama heeft dringend een akkoord nodig voor het verhogen van het schuldplafond. Indien het Congres geen groen licht geeft, dan kan de Amerikaanse overheid vanaf 2 augustus de rekeningen niet meer betalen. Wettelijk mag de schuldenberg niet hoger zijn dan 14.290 miljard dollar.

De president heeft zich eerder bereid verklaard tot forse bezuinigingen maar wil dat tegelijk belastingvoordelen voor de allerrijksten worden geschrapt. De Republikeinen, die de meerderheid hebben in het Huis, zijn daar fel tegen.

Voorstel

Na een weekend overleg aan beide zijden is er dus nog geen oplossing uit de bus gekomen. Tijdens de ontmoeting op het Witte Huis zondag bleek dat de Democraten tegen een tijdelijke verhoging van het schuldplafond zijn. Dat is een piste die de Republikein John Boehner, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, al meermaals opperde.

Wel werd een voorstel van Reid besproken, zeggen bronnen. Hij stelt voor de komende 10 jaar 2.500 miljard dollar te besparen en het schuldplafond te verhogen met hetzelfde bedrag. De overheid zou zo tot voorbij de presidentsverkiezingen van 2012 voldoende kunnen lenen.

Geithner stelt gerust

Aan CNN zei minister van Financiën Timothy Geithner dat het ondenkbaar is dat de VS de schuldverplichtingen niet zou kunnen nakomen. Hij drong erop aan de kwestie voorbij de presidentsverkiezingen te tillen.

In het plan van Republikein Boehner zou daarentegen begin 2012 al een nieuw akkoord over het schuldplafond nodig zijn. Boehner waarschuwde zondag tijdens teleconferentie zijn partijgenoten in het Huis dat niemand het "default" wil, maar dat er ook "offers" gemaakt moeten worden. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners