Verhofstadt: 'Dit is geen economische euro-regering'

17/08/11 om 10:32 - Bijgewerkt om 10:32

Bron: Trends

Volgens Verhofstadt gaat het bij nader inzien eigenlijk om een bijeenkomst twee keer per jaar van de Europese Raad.

Verhofstadt: 'Dit is geen economische euro-regering'

© Belga

Wat de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel voorstellen is geen economische regering voor de eurozone, zegt de Europese liberale fractieleider Guy Verhofstadt (Open VLD).

"Ik denk dat hier veel zand in de ogen van de mensen gestrooid wordt," zei Verhofstadt vanochtend op Radio 1.

Euro-regering

Merkel en Sarkozy stelden dinsdag na overleg in Parijs een "echte regering" voor de eurozone voor. Die zou geleid moeten worden door Europese Raad-voorzitter Herman Van Rompuy.

Volgens Verhofstadt gaat het bij nader inzien eigenlijk om een bijeenkomst twee keer per jaar van de Europese Raad, maar dan met de 17 eurolanden. "Twee keer per jaar, hoe kan je dat een regering noemen?," zegt hij.

De ex-premier pleit voor een dagelijks economisch bestuur. Hij ziet meer heil in een soort van kernkabinet binnen de Europese Commissie dat zich over een gemeenschappelijk economisch beleid moet buigen.

In een mededeling van zijn Europese fractie verduidelijkt Verhofstadt dat de Europese commissaris voor Economische Zaken dit kabinet maar ook de eurogroep moet leiden. Op de radio betreurde hij dat de Europese Commissie buitenspel gezet wordt, "een trend die al een jaar of vijf bezig is".

"Wat de financiële markten willen zien, is dat er een economische unie komt naast de monetaire", een unie met een regering die lidstaten die niet in de economische pas lopen, kan sanctioneren, besloot de liberaal. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners