Venizelos: 'Griekenland is zeker van zesde schijf steun'

02/10/11 om 15:20 - Bijgewerkt om 15:20

Bron: Trends

De trojka heeft zondag nog niet officieel het licht op groen gezet.

Venizelos: 'Griekenland is zeker van zesde schijf steun'

© ImageGlobe

Volgens de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos is de zesde schijf van internationale financiële steun voor zijn land "verzekerd". Griekenland heeft het geld nodig om te vermijden dat het vanaf midden oktober zijn rekeningen niet meer kan betalen. De trojka heeft zondag nog niet officieel het licht op groen gezet.

Het gaat om 8 miljard euro van het totale steunpakket van 110 miljard euro."We zijn zeker van de zesde schijf omdat we zulke moeilijke beslissingen nemen en omdat het Griekse volk zulke grote offers maakt," zei Venizelos in de Griekse regeringsgezinde krant To Vima.

Besparingen

Experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Muntfonds (IMF), de zogenaamde trojka, zijn momenteel in Athene om te kijken of Griekenland zijn verplichtingen kan nakomen.

Er zou dit weekend met de Griekse autoriteiten een akkoord zijn bereikt over besparingen in het ambtenarenapparaat. De onderhandelende partijen kwamen overeen dat alle ambtenaren van 60 jaar of ouder, die dus dicht bij hun pensioen staan, zullen opzij worden gezet, zo bericht de Griekse radio. Ze zouden tegen het eind van het jaar in een wervingsreserve worden geplaatst maar flink moeten inleveren. Het gaat om naar schatting 23.000 mensen.

Daarnaast zouden een 7.000-tal ambtenaren overbodig worden door het afschaffen of fuseren van overheidsdiensten. Maar de internationale experts verwijten de Griekse regering hiermee te treuzelen.

Zondagavond vergadert het Griekse kabinet over de begroting voor volgend jaar. Maandag wordt het plan voorgelegd aan het parlement.

Rondvraag

In een rondvraag van To Vima blijkt dat 67 procent van de Grieken gelooft dat een bankroet niet zal vermeden kunnen worden. Ruim 70 procent wil wel dat Griekenland in de eurozone blijft. Een meerderheid is bereid om de openbare sector te hervormen, maar ze zijn tegen hogere belastingen en lagere pensioenen. (Belga/KVDA)

Onze partners