Venezuela grootste verliezer ter wereld volgens het IMF

© reuters

Het gaat niet goed met de Venezolaanse economie, en het wordt er niet beter op volgens de recente groeiprognoses van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Venezuela ziet zijn economie meer dan om het even welk land krimpen nadat de lagere olieprijzen de schatkist verder uitbodemen, blijkt uit de World Economic Outlook van het IMF. Het ontbreekt het land ook aan investeringen in de olie-industrie, wat dfe schade aan de economie alleen maar groter maakt.

Volgens het IMF snijdt de recessie dit en volgend jaar dieper in het vel van de Venezolanen. Verwacht wordt dat het bbp dit jaar met 10 procent krimpt en met 6 procent in 2016.

De prijs die Venezuela ontvangt voor zijn olie-export, goed voor ongeveer 95 procent van de opbrengsten van de export, is het afgelopen jaar gedaald met 52 procent, berekende het persagentschap Bloomberg.

De inflatie in Venezuela, nu al de snelst groeiende ter wereld, zal gemiddeld 159 procent bedragen in 2015 en stijgen tot 204 procent volgend jaar, aldus het IMF.

Barclays Plc meldde in een klantennota vn 25 september ll dat Venezuela in de ‘diepste economische crisis in zijn geschiedenis’ is beland. “Het valt onmogelijk te begrijpen waarom de regering niet afdoende reageert op de huidige realiteit, waarom de regering geen maatregelen neemt om de economische factoren te beteugelen die het reële inkomen van de Venezolanen aanvreten”, aldus Barclays.

Venezuela blijkt evenwel niet het enige land dat af te rekenen krijgt met een economische terugval. Verwacht wordt dat ook Griekenland (-2,3 procent), Brazilië (-3,0 procent), Rusland (-3,8 procent) en Oekraïne (-9,0 procent), dit jaar afklokken met een pijnlijke krimp.

winnaars en verliezers volgens het IMF
winnaars en verliezers volgens het IMF© Bloomberg

Het IMF mikt voor dit jaar op een groei van de wereldeconomie met 3,1 procent, tegen 3,3 procent bij een eerdere raming in juli. Voor volgend jaar mikt het IMF op een toename van het wereldwijde bbp met 3,6 procent in plaats van een eerder geraamde 3,8 procent. (Bloomberg/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content