'Veilige haven' België dankt ECB voor lage rente

11/08/15 om 16:43 - Bijgewerkt om 16:43

De rente op Belgische schatkistcertificaten is naar negatieve diepterecords gedaald, meldt het Agentschap van de Schuld. Met dank aan het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

'Veilige haven' België dankt ECB voor lage rente

© Thomas Legrève

België heeft dinsdag bij een veilig van kortlopend schuldpapier 1,924 miljard euro opgehaald. De rente op die zogenaamde schatkistcertificaten ging opnieuw lager naar nieuwe negatieve diepterecords, meldt het Agentschap van de Schuld dinsdag.

Er werd voor 504 miljoen euro aan schuldpapier met een looptijd van drie maanden geplaatst tegen een rente van -0,24 procent.

Voorts haalde België 1,42 miljard euro op tegen een gemiddelde negatieve rente van -0,199 procent voor schuldpapier over twaalf maanden.

"We doen het al een tijdje steeds wat beter bij elke nieuwe uitgifte. de schatkistcertificaten kennen een zeker succes, ook ten opzichte van ander Europees kortlopend schuldpapier", aldus Jean Deboutte, directeur bij het schuldagentschap.

ECB

Volgens Deboutte valt het nieuwste laagterecord te verklaren door het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank, waarbij miljarden in de economie gepompt worden. Andere elementen zijn het kleine geleende bedrag, minder dan een miljard voor deze bewuste uitgifte, en de regelmatigheid van de uitgifte van schatkistcertificaten. Beleggers appreciëren de liquiditeit die dat met zich meebrengt.

De negatieve rente - die uitzonderlijk is als gevolg van de moeilijke economische situatie - betekent dat de geldschieter eigenlijk betaalt om geld uit te lenen, want na afloop betaalt de staat minder terug dan het uitgeleende bedrag, wat positief uitvalt voor de schatkist is. De kopers van die schatkistcertificaten zijn vaak centrale banken en commerciële banken, verduidelijkt Deboutte.

Veilige haven

De negatieve rente schrikt niet af, want de kopers moeten ergens hun geldoverschotten stallen, en België is daarvoor een zeer veilige haven. Bovendien kunnen ze die schatkistcertificaten heel snel doorverkopen en dat aan dezelfde prijs en zijn er regels die verplichten dat ze in dit soort waardepapier beleggen. Kort samengevat gaat het om een belegging die de koper een 'veilige liquiditeit' geeft. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners