Van Rompuy: 'Euro-exit Griekenland geen optie'

05/09/11 om 10:00 - Bijgewerkt om 10:00

Bron: Trends

Via 'stille diplomatie' moet de druk opgevoerd worden op de eurolanden die in de problemen zitten, zegt de Europese Raadvoorzitter. Een exit van Griekenland uit de eurozone is voor hem geen optie.

Van Rompuy: 'Euro-exit Griekenland geen optie'

© EPA

Via 'stille diplomatie' moet de druk opgevoerd worden op de eurolanden die in de problemen zitten, zodat ze orde op zaken stellen. Dat zegt Europese Raadvoorzitter Herman Van Rompuy. Een exit van Griekenland uit de eurozone is voor hem geen optie.

Dat zei Van Rompuy, die sinds kort ook als coördinator voor de eurozone optreedt, vanochtend op Radio 1.

De eurocrisis blijft aanslepen en het noodlijdende Griekenland krijgt zijn financiën maar niet op de sporen. Op verschillende plaatsen in Europa gaan stemmen op om Griekenland uit de eurozone te laten treden.

"Een van de redenen van de nieuwe spanningen is dat de financiële markten zien dat er nog steeds problemen zijn met de uitvoering van de plannen in Griekenland en Italië," dixit Van Rompuy. "Een grote verantwoordelijkheid ligt dus bij de lidstaten en we voeren de druk op die landen op. Dat gebeurt onder meer door contacten op het hoogste vlak en door 'stille diplomatie'".

Een exit van een lidstaat is in de oprichting van de eurozone niet voorzien, en voor Van Rompuy ook niet wenselijk. "Zelfs experts zeggen dat het uittreden van een land uit de zone veel meer problemen zou creëren dan het enige oplossing zou bieden."

"We moeten verder werken aan het op orde stellen van de economische en budgettaire situatie in elk van de lidstaten. De euro in zijn geheel is een heel sterke munt, maar binnen de eurozone zijn er landen die in het verleden hun plicht niet gedaan hebben. Het eerste wat moet gebeuren is orde op zaken stellen in elk van de 17 landen van eurozone die met problemen te kampen hebben."

Over zijn eigen toekomst sluit Van Rompuy een nieuw mandaat als Europees president niet uit. "Als ik al aan een tweede mandaat zou durven denken, is dat omdat het werk niet af is." (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners