Trends Fund Awards: de comeback van de groeilanden

04/03/15 om 20:21 - Bijgewerkt op 12/03/15 om 18:02

Fondsen met een focus op de opkomende markten haalden het beste rendement in 2014. Dat is opvallend, want de groeilanden hadden in 2013 een zwak jaar beleefd.

Trends Fund Awards: de comeback van de groeilanden

© reuters

Even recapituleren. Op 22 mei 2013 nam Ben Bernanke, de toenmalige voorzitter van de Federal Reserve (Fed), het woord 'tapering' in de mond. Dat herinnerde beleggers er opeens aan dat de Amerikaanse centrale bank niet eindeloos met goedkoop geld zou blijven strooien, en dat ze op termijn de rente zelfs opnieuw zou verhogen. Die uitspraak bracht een massale vlucht van beleggers uit de opkomende markten op gang. In 2014 kwamen de groeiregio's opnieuw in de gratie van beleggers. De beurzen van die landen herstelden, en ook met hun munten en hun obligaties ging het weer de goede kant uit. Dat wordt weerspiegeld in de rendementen van de gespecialiseerde fondsen (zie tabel De winnaars van de Trends Funds Awards 2014).

Trends Fund Awards: de comeback van de groeilanden

© TR

Europa in het voordeel

Voor het derde jaar op rij hebben Amerikaanse aandelen sterk gepresteerd, maar daar komt in 2015 mogelijk verandering in. Wall Street krijgt tegenwind, want de eerste renteverhoging van de Fed komt er wellicht later dit jaar aan. Beleggers beginnen daarom stilaan geld te verschuiven naar Europa, omdat de Europese beurzen door de lage olieprijs, de zwakke euro en het soepele geldbeleid van de Europese Centrale Bank in het voordeel zijn. Sinds eind januari halen beleggers geld uit Amerikaanse aandelenfondsen. Een groot deel van dat geld - elke week 3 tot 5 miljard dollar - stopten ze in Europese aandelenfondsen, volgens de dataleverancier EPFR.

Sterk trackrecord

Het verleden is geen garantie voor de toekomst, maar een fondsbeheerder met een sterk trackrecord maakt wellicht meer kans dan een groentje om de stormen op de financiële markten te doorstaan.

Trends maakte een rangschikking van de beste fondsen van 2014 met behulp van de Morningstar risk-adjusted return (MRAR). Die maatstaf voert een correctie door op het werkelijke rendement, rekening houdend met het risico en de schommelingen in de waarde van het fonds. We namen enkel fondsen met een trackrecord van vijf jaar op in de selectie. Een bijkomende voorwaarde is dat ze gemakkelijk verkrijgbaar moeten zijn voor Belgische particuliere beleggers. De beste fondsen op één jaar en op vijf jaar worden bekroond met een Trends Fund Award.

Lees meer over de winnaars en over beleggen in fondsen in het algemeen in het magazine Trends dat donderdag in de rekken ligt.

Lees meer over:

Onze partners