Terwijl iedereen naar Griekenland kijkt, baart ook China steeds meer zorgen

© REUTERS

Terwijl in Europa en ver daarbuiten alle ogen op Griekenland gericht zijn, dreigt ook in China een financiële crisis. En voor de tweede grootste economie van de wereld baart dat grote zorgen.

De Chinese aandelen zijn de voorbije drie weken gemiddeld bijna 30 procent in waarde gedaald, in een klimaat van algemene paniek. Ondanks maatregelen van de regering en de financiële autoriteiten om de massale uitverkoop van aandelen een halt toe te roepen ging de belangrijkste index van de beurs van Shanghai dinsdag weer in het rood. Hetzelfde geldt voor de beurs van Shenzhen.

Zeepbel

De afgelopen maanden was de aandelenmarkt de hoogte in geschoten. ‘Gewone’ Chinezen beleggen massaal in aandelen, omdat de depositorentes zeer laag zijn en ook investeren in vastgoed minder aantrekkelijk is geworden wegens de dalende prijzen. Dat heeft geleid tot een zeepbel en (vooral buitenlandse) investeerders lozen nu massaal aandelen. Veel beleggers zien hun spaargeld verdwijnen als sneeuw voor de zon.

‘De toegang tot de beurs is de jongste jaren steeds gemakkelijker geworden voor gewone mensen in China en door dat te ondersteunen heeft de overheid zelf die bubbel in de hand gewerkt,’ zegt de onafhankelijke beleggingsadviseur Maarten Boeckx. ‘Ondanks de sterke daling ligt het beurspeil wel nog altijd een pak hoger dan vorig jaar.’

Boeckx spreekt van een domino-effect. ‘Er is veel geïnvesteerd in bedrijfjes die een lege doos bleken te zijn en de daaropvolgende daling van de beurzen heeft veel beleggers ertoe aangezet om ook hun aandelen van de hand te doen.’

Gevolgen

Een van de maatregelen van de Chinese autoriteiten is dat pensioenfondsen aandelen moeten kopen, maar voorlopig lijkt er dus nog geen kentering te komen.

‘China is een probleem aan het worden’, citeert de New Zealand Herald marktstrateeg Evan Lucas van IG. ‘Griekenland is belangrijk met zijn bankencrisis en een mogelijke Grexit. Maar de situatie in China is een globaal risico en evolueert naar een crisispunt’.

Volgens KBC-econoom Koen De Leus moeten we voorlopig niet vrezen voor een besmetting naar het buitenland. ‘Maar als het tot een volledige ineenstorting komt, dan bestaat het risico dat het consumentenvertrouwen onder druk komt te staan,’ zei hij in het VRT-nieuws. ‘Mindere uitgaven kunnen op de economische groei van China wegen, met alle gevolgen vandien voor de wereldwijde economische groei.’

Boeckx is het daarmee eens. ‘Sommige analisten spreken van een noodzakelijke correctie die niet kon uitblijven. Waar ik alleszins van overtuigd ben: de huidige malaise op de Europese beurzen is voor een deel te wijten aan de Griekse crisis, maar zeker ook aan de bezorgdheid over China.’ (KVDA)

Abonnees van Trends kunnen meer hierover lezen in The Daily Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content