Strategie in 2014: Aandelen blijven favoriet

© Epa

Twee belangrijke thema’s voor beleggers in 2014 worden het economische herstel en de stijging van de rente die daar mogelijk mee gepaard gaat. Aandelen bieden volgens specialisten opnieuw de beste kansen.

Een recept dat opgaat voor elke beleggingsportefeuille, bestaat niet. Een portefeuille moet het risicoprofiel van de eigenaar weerspiegelen. Wie bijvoorbeeld weinig risico’s wil nemen, doet er heel onverstandig aan enkel te investeren in aandelen. Zodra een belegger weet welk profiel hij heeft – een bankier kan daarbij helpen – kan hij zijn beleggingen verdelen tussen aandelen, obligaties en alternatieve activa zoals goud en grondstoffen.
Belangrijke thema’s in 2014 worden het economische herstel en de stijging van de rente die daar mogelijk mee gepaard gaat. William De Vijlder, die verantwoordelijk is voor de beleggingsstrategie van BNP Paribas Investment Partners, adviseert beleggingen die gevoelig zijn voor een rentestijging te mijden, zoals overheidsobligaties met een hoge kredietwaardigheid. Aandelen en bedrijfsobligaties daarentegen zullen volgens hem profiteren van de verbetering van de bedrijfsresultaten.

Aandelen

De aandelenmarkten hebben in 2013 sterk gepresteerd. Toch blijven ze volgend jaar de favoriete activaklasse van de professionele beleggers. De reden voor dat optimisme is de wereldwijde economische relance, die onder impuls van de Verenigde Staten langzaamaan aan kracht wint. Zelfs in de eurozone zijn er voorzichtige tekenen van een herstel. De hoop is dat samen met de aantrekkende conjunctuur ook de bedrijfswinsten stijgen, wat de aandelenmarkten moet ondersteunen. Het beurshuis Petercam bijvoorbeeld verwacht dat de bedrijfswinsten in de Verenigde Staten omhooggaan met 10 procent, en in Europa zelfs met 16 procent.

Toch is het belangrijk selectief tewerk te gaan. Zo vindt Alain Deneef, senior portfoliomanager bij Bank Degroof, dat de Amerikaanse beurs niet goedkoop meer is en dat de winstverwachtingen voor 2014 te optimistisch zijn. Zijn voorkeur gaat uit naar de goedkoper gewaardeerde Europese aandelen en naar de groeilanden. Ook William De Vijlder raadt aan de voorkeur te geven aan Europese aandelen. Vincent Juvyns, global market strategist bij J.P. Morgan, wijst er ook op dat het dividendrendement van Europese aandelen interessanter is dan dat van de Amerikaanse, en dat hun potentieel groter is door de verwachte klim van de Europese bedrijfswinsten.

Van Japanse aandelen wordt verwacht dat ze in 2014 blijven profiteren van het agressieve monetaire beleid van de Japanse centrale bank. Op lange termijn hangt het herstel van de Japanse markten af de structurele hervorming van de economie. Voorlopig is daar maar weinig van in huis gekomen.

Over de groeilanden zijn de meningen verdeeld. Zo ziet Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België, weinig reden voor een overweging in aandelen uit de opkomende landen, terwijl de analisten van Petercam verwachten dat die regio’s een inhaalbeweging inzetten. Alain Deneef wijst op de zeer aantrekkelijke waardering van de aandelen uit de groeimarkten en het feit dat die landen sterker staan dan tijdens de Aziatische crisis in 1997. William De Vijlder geeft de voorkeur aan China en Rusland.

Obligaties

Obligaties beleefden een vrij bescheiden jaar in vergelijking met aandelen. De lage vergoedingen – vooral van overheidsobligaties en bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit – schrikken veel beleggers af. Toch zou het een vergissing zijn obligaties links te laten liggen. Ze bieden een goede diversificatie tegenover aandelen, die volatieler zijn. Zo wijst William De Vijlder erop dat hoe meer de beurzen stijgen, hoe interessanter obligaties worden als bescherming tegen beurscorrecties. Bij een beurscorrectie klimmen de obligatiekoersen.

De kans op een beperkte renteklim in 2014 betekent wel dat beleggers kieskeurig moeten zijn. Overheidsobligaties en investmentgradeobligaties – bedrijfsobligaties van de hoogste kwaliteit, met een kredietrating vanaf A – zijn zeer gevoelig voor rentestijgingen. Daarom raadt Petercam aan bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit met langere looptijden te combineren met een beperkt aantal achtergestelde obligaties met een middellange looptijd van bedrijven die een hoge kredietwaardigheid hebben.
Ook highyieldobligaties – obligaties van bedrijven met een lagere kredietwaardigheid – vormen een goed alternatief. William De Vijlder raadt ze aan, maar enkel voor de relatief hoge coupons en niet voor het opwaartse koerspotentieel. Petercam verwacht dat highyieldobligaties de best presterende obligatieklasse worden in 2014. Ze behoren tot de weinige vastrentende effecten die nog een rendement van meer dan 4 procent bieden.

De voorbije jaren werden obligaties uit de groeilanden populairder bij beleggers. Net als de aandelen had die beleggingsklasse in 2013 te lijden onder de kapitaalvlucht uit de groeilanden. Volgens Vincent Juvyns bieden bedrijfsobligaties uit de opkomende regio’s kansen. De gemiddelde kredietkwaliteit van de groeimarkten is de voorbije jaren sterk gestegen en benadert stilaan die van de ontwikkelde landen. Toch betalen die bedrijven nog tot 2 procent meer op hun obligaties als westerse ondernemingen.

Ook William De Vijlder vindt de angst voor een crisis in de groeilanden overdreven: “Als de Amerikaanse centrale bank haar stimuleringsprogramma echt begint af te bouwen, dreigt opnieuw een correctie in de groeilanden. Beleggers willen dan profiteren van de hogere rente in de Verenigde Staten. Die correctie is voor ons een koopmoment.”

Goud

Goud heeft er geen goed jaar op zitten. Het edelmetaal staat ongeveer 30 procent onder zijn startniveau van 1675 dollar. Ook voor 2014 zijn de vooruitzichten niet positief. Het wereldwijde economische herstel is geen goed nieuws voor goudbeleggers. Alain Deneef ziet weinig factoren die een hogere goudprijs verantwoorden: “Er is weinig inflatiegevaar, en de eurocrisis en de vrees voor het einde van het banksysteem zijn niet meer aan de orde. De centrale banken doen ook geen grote aankopen van goud meer.”

Daarbovenop komen de nakende afbouw van de monetaire steunmaatregelen van de Amerikaanse centrale bank en de lage inflatie. Ook Peter Vanden Houte is niet optimistisch over goud: “Goud brengt geen rente op. Naarmate de rente klimt, stijgen de kosten om goud aan te houden.” Hij ziet de prijs stagneren in 2014 en zelfs verder dalen in 2015.

Toch heeft goud zijn nut. “Goud is een bescherming tegen onverwachte gebeurtenissen”, aldus Vanden Houte, die aanraadt maximaal enkele procenten goud in een portefeuille aan te houden.

Mathias Nuttin

Partner Content