‘Stockpicking loont weer’

© Thinkstock

Beleggers in aandelen krijgen nog steeds een behoorlijke vergoeding voor het risico dat ze nemen. Bij obligaties is dat niet langer het geval. Dat zegt Philippe Gijsels, de hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis. “Beleggers kunnen weer het verschil maken door ‘de juiste aandelen’ uit te kiezen.”

“Er zit nog 20 procent cash in de portefeuilles van onze klanten, omdat er zo weinig defensieve beleggingen zijn die nog iets opbrengen”, bekent Philippe Gijsels in de marge van een persconferentie over de halfjaarvooruitzichten van de bank. De beheerders van BNP Paribas Fortis zien zich genoodzaakt meer gestructureerde producten in de (defensieve) portefeuilles te stoppen. “De waardering van aandelen is nog redelijk, maar je kan moeilijk alles in aandelen stoppen.”

Gijsels denkt persoonlijk dat de aandelenkoersen nog wel een tijdje hoger kunnen gaan, terwijl obligatiekoersen ongeveer aan hun piek zitten. Hij heeft een aantal weddenschappen met collega’s lopen over Nasdaq en Duitse Bunds om geld te slaan uit die overtuigingen. Voor Gijsels zitten we bijna in een ‘goudlokjes’-scenario, waarin alles positief is voor Europese aandelen. Hij verwacht een groei van de bedrijfswinsten in de eurozone met 8 à 9 procent dit jaar, een euro die goedkoper wordt en nog meer ondersteuning van de economie door de Europese Centrale Bank (ECB).

“Ik ben ook blij dat het weer zin heeft aandelenanalyses te maken”, voegt Gijsels er nog aan toe. “Bedrijven die het beter doen dan verwacht worden beloond op de beurs, en omgekeerd worden bedrijven die teleurstellen afgestraft. Beleggers worden vergoed voor het risico dat ze nemen op de aandelenmarkt. Dat is niet meer het geval op de obligatiemarkten. De zoektocht naar rendement dreef obligatiebeleggers uit Duitsland, richting België, Italië, Griekenland,… en uiteindelijk belandden ze in Zimbabwe, omdat ze per se een coupon van 4 procent willen.”

De strateeg wijst er wel op dat zowel de rally in aandelen als in obligaties ‘artificieel’ is. “Dit is geen normale business-cyclus. Zonder de acties van de centrale banken zouden de aandelen- en obligatiekoersen niet zijn wat ze zijn. Beleggers moeten zich de vraag stellen hoeveel risico ze willen nemen en hoe lang ze durven meesurfen op die rally. Tot nu toe hebben de beheerders die het meeste risico nemen het meeste rendement behaald in 2014. Maar zij riskeren ook het meest te verliezen bij een plotse schok.” IDW

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content