Stimulusplan Fed stuwt Wall Street de hoogte in

© Reuters

De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, heeft maatregelen aangekondigd om de economie te stimuleren en de jobmarkt nieuw leven inblazen. Wall Sreet reageerde positief.

Zo is de Fed van plan om de rente “minstens tot midden 2015” op bijna 0 procent te houden. Eerder was sprake van zo’n beleid tot eind 2014. Sinds 3,5 jaar staat de Amerikaanse rente op een recordlaagte van 0,25 procent.

De Fed kondigde ook aan elke maand voor 40 miljard dollar (circa 31 miljard euro) aan herverpakte hypotheken op te kopen, en dat voor onbepaalde duur. De maatregel gaat al vanaf vrijdag in. “Als de vooruitzichten voor de arbeidsmarkt niet substantieel verbeteren, gaan de aankopen van herverpakte hypotheken voort, net als andere middelen indien nodig”, luidde het na afloop van een tweedaagse meeting in Washington.

De lopende ‘Operation Twist’, waarbij langlopende obligaties worden opgekocht en kortlopende obligaties worden uitgegeven, wordt voortgezet tot het einde van dit jaar.

Verwacht dat de maatregelen een neerwaartse druk zullen zetten op de intrestvoeten en zo de Amerikaanse huizenmarkt zullen ondersteunen.

Groeiverwachting verlaagd voor 2012, verhoogd voor 2013

Verder heeft de Fed zijn groeiverwachting voor de economie in de VS naar beneden bijgesteld. Voor dit jaar gaat de Fed uit van een groei tussen 1,7 en 2 procent, in plaats van 1,9 à 2,4 procent.

Voor 2013 trekt de Fed de verwachting op. Men rekent voor volgend jaar op een economische groei in de VS tussen 2,5 en 3 procent, tegen 2,2 à 2,8 procent die in juni werd voorspeld.

Wall Street flink hoger

De beurs van New York ging meteen flink hoger na de aankondigingen van de Federal Reserve . De Dow Jones won 1,53 procent tot 13.536,90 punten. De index staat daarmee op het hoogste peil sinds 26 december 2007.

Ook de technologiebeurs Nasdaq steeg, met 1,28 pct tot 3.154,08 punten. Dat is zelfs het hoogste peil sinds 15 november 2000. (AFP/Bloomberg/KVDA/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content