Steun aan windmolenparken op zee verdrievoudigd

© Belga

De financiële steun aan de offshore windmolenparken is op vier jaar tijd verdrievoudigd, nu er op zee steeds meer stroom opgewekt wordt. De steun wordt betaald door de energieverbruikers.

Vorig jaar ging er voor 230 miljoen euro aan groenestroomcertificaten naar de windmolenparken op zee. Dat blijkt uit cijfers van de federale energieregulator CREG, zo meldt de VRT-radio.

In 2011 was dat nog maar 75 miljoen euro. Momenteel zijn er 3 parken in werking, in 2020 zullen dat er acht zijn, met alles samen een vermogen van twee grote kerncentrales, stelt de VRT.

Klimaatdoelstellingen 2020

België moet volgens de klimaatdoelstellingen tegen 2020 13 procent van de energiebehoefte uit hernieuwbare energie halen, voor de hele Europese Unie ligt de doelstelling op 20 procent. Volgens de Europese statistiekdienst Eurostat haalde ons land in 2012 echter nog maar 6,8 procent uit wind, zon en andere hernieuwbare bronnen.

De certificaten voor offshore worden door alle consumenten betaald via een heffing op de energiefactuur. Vorig jaar werd dat mechanisme wel hervormd om de kosten in bedwang te houden.

Maar Febeliec, de koepel van industriële energieverbruikers, vindt toch dat de windmolens efficiënter moeten worden en er meer technologische vooruitgang nodig is, om de productie op zee goedkoper te maken – en de factuur dus minder zwaar. De organisatie maakt de vergelijking met de zonnepanelen: in de beginperiode zwaar gesubsidieerd, maar nu steeds meer rendabel. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content