Vrije Tribune

Stéphane Vandervelde (CEO Keyware): ‘Schaf nu eindelijk eens al die rare cheques af’

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

Volgens Stéphane Vandervelde, CEO van de specialist in betaalterminals Keyware, blijft België kampioen in het gebruik van onhandige betaalmiddelen.

Na de maaltijdcheque digitaliseert nu ook de ecocheque. De FOD Economie heeft daarvoor het licht op groen gezet en gisteren kondigde verdeler Edenred trots als eerste aan dat bedrijven zich mogen melden voor het nieuwe systeem. Een nieuwe kaart hebben we nog net niet nodig, maar een stap vooruit? Nee, dat is het niet. We blijven in België kampioen in het gebruik van onhandige betaalmiddelen. Als de regering de mensen een netto inkomensvoordeel wil geven, zou ze beter de belastingen aanpassen in plaats van de betaalmiddelen.

Begrijp me niet verkeerd, het is een goede zaak dat we van die papieren exemplaren verlost zijn. Papieren cheques zijn een pest voor de samenleving. Dat zagen we ook al bij de maaltijdcheque, waar elk exemplaar gemiddeld 3,7 keer rond ging in de economie voor ze officieel geïnd werd. Sommige kleine handelaars aanvaardden ze en gebruikten ze nadien handig om hun winkelbediendes in het zwart mee te betalen.

Ook voor consumenten zijn papieren cheques vaak een kwelling: je speelt ze kwijt, je geeft er per ongeluk één te veel af in de winkel omdat ze aan elkaar plakken, je kan ze zelfs per ongeluk in twee scheuren. Maar met de introductie van de elektronische kaart belanden we van de regen in de drop.

Elektronisch betaalverkeer is mijn vak. En voor mijn klanten, de handelaars, betekent de introductie van het de elektronische ecocheque opnieuw een hoop ellende. Net als bij de introductie van de maaltijdchequekaart, moeten ze hun betaalterminal opnieuw laten aanpassen: nieuwe technologie, nieuwe servers, nieuw contract, … De ecochequekaart brengt een enorme verborgen kost met zich mee voor de kleine handelaar, zeker omdat na Edenred ook andere leveranciers zullen volgen. Voor elke aanbieder van ecocheques moeten ze een overeenkomst aangaan.

‘Schaf nu eindelijk eens al die rare cheques af’

Als consument verlies je dan weer het overzicht van wat er nu nog op je kaart staat. Meer nog dan bij maaltijdcheques moet je bij ecocheques alert zijn: eerst is het zoeken naar een nuttige investering, nadien begint de zoektocht naar een winkel die de cheques aanvaardt. Terwijl je bijna elke dag wel voeding koopt en dus vaak een nieuwe kans krijgt om met de cheques te betalen, moet je met ecocheques meer gerichte aankopen doen. Partners sparen en bundelen hun cheques bijvoorbeeld om samen een nieuwe milieuvriendelijke koelkast te kopen. Het zal er niet vlotter aan toe gaan aan de kassa van de elektrozaak.

Hoe weet je bovendien als handelaar of het al rendabel is om de omschakeling te maken? De nieuwe kaart wordt nu nog maar geïntroduceerd bij bedrijven. Moet je voor die eerste paar klanten al investeren, of wacht je af, met het risico de early adapters teleur te stellen? Al dat gedoe voor handelaars om gewoon op het einde van de maand geld op hun rekening te krijgen voor wat ze effectief ook verkocht hebben.

Schaf al die cheques af. Of ze nu op papier staan of elektronisch zijn, of ze nu voor voeding dienen of voor het milieu. Geld is geld. Het enige systeem waar zowel handelaars als consumenten echt mee gediend zijn, is een zo eenvoudig mogelijke manier van betalen. Dankzij onze bankkaart en onze zichtrekening bewaren we het overzicht, de rest maakt het nodeloos ingewikkeld.

Wil je als regering mensen een netto inkomensvoordeel geven, of iets doen aan het milieu, pas dan je belastingen aan en niet je betaalmiddelen. Stel bijvoorbeeld de eerste 100 euro van een loon vrij van RSZ-bijdragen, of verlaag de btw op milieuvriendelijke producten. Met dit soort maatregelen pleeg je roofbouw op je kleinhandeleconomie.

En neen, ik houd mijn pleidooi niet uit eigenbelang. Integendeel: de invoering van de elektronische ecocheque is goed voor mijn business. Toch geloof ik dat iedereen er beter van wordt als we dit gedrocht eindelijk afschaffen. Hoe sneller, hoe liever.

Stéphane Vandervelde, CEO Keyware

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content