Standard & Poor’s verlaagt Belgische kredietscore

© EPA

Het dralen over de begroting krijgt een staartje. Standard & Poor’s verlaagde de Belgische kredietscore van AA+ naar AA met een negatieve outlook.

Standard & Poor’s (S&P) heeft de Belgische kredietscore verlaagd van AA+ naar AA, met een negatieve outlook. De kredietbeoordelaar verwijst onder meer naar de falende regeringsvorming, waardoor geen verregaande fiscale en structurele hervormingen kunnen gebeuren.

Volgens S&P’s betekent de politieke onzekerheid een risico voor de kredietwaardigheid van ons land. Zo verwacht de kredietbeoordelaar een verdere groeivertraging in 2012. Ook de moeilijke situatie op de financiële markten en het feit dat ons land kampt met een hoge schuldgraad, spelen een rol.

Volgens ontslagnemend premier Yves Leterme en minister van Financiën Didier Reynders weerspiegelt de ratingverlaging van ons land de stijging van de rentevoeten in België en heel de eurozone. Het is nu “nog noodzakelijker” om zeer snel de begroting 2012 af te ronden, stellen beide excellenties in een gezamenlijke eerste reactie. De twee benadrukken wel dat de rating recent in verschillende landen werd verlaagd en dat België zelfs na deze verlaging bij de sterkste Europese landen blijft.

Dat is volgens hen te danken aan de afbouw van de overheidsschuld sinds 2009 en de inspanningen die sinds midden de jaren ’90 werden geleverd en die resulteerden in een schuldgraadvermindering van 40 procent van het bbp. Dankzij deze inspanningen is België één van de weinige landen van de eurozone die hun staatsschuld hebben kunnen stabiliseren, luidt het.

België heeft veel werk voor de boeg

Leterme en Reynders herhalen dat België beter moet doen dan de engagementen die Europees werden aangegaan. Dat houdt in dat volgend jaar een tekort van 2,8 procent van het bbp en tegen 2015 een begrotingsevenwicht moet worden geboekt. “De vermindering van de overheidsschuld zal gepaard moeten gaan met structurele maatregelen. We moeten ook vastberaden zijn om de nodige hervormingen goed te keuren voor de mogelijke groei van onze economie, vooral op het vlak van de arbeidsmarkt”, besluiten de premier en de minister van Financiën. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content