Spanje zit al sinds eind 2011 gekneld in recessie

© reuters

De Spaanse economie bevindt zich een kwartaal eerder dan aanvankelijk berekend werd in een periode van recessie. Dat blijkt uit herziene cijfers van het Spaanse bureau voor de statistiek INE.

Volgens de berekeningen van het INE is Spanje in het laatste kwartaal 2011 – en niet in het eerste kwartaal 2012 – in een periode van recessie beland.

Het INE bevestigt dat het Spaanse bruto binnenlands product (bbp) tijdens het tweede kwartaal van dit jaar met 0,4 procent is gekrompen. Dat stemt overeen met een eerdere raming. In het eerste kwartaal van 2012 was er al een krimp met 0,3 procent.

De Spaanse economie noteert nu al vier opeenvolgende kwartalen een terugval van het bbp. In het derde kwartaal van 2011 bleef de krimp beperkt, maar in het slotkwartaal van datzelfde jaar ging de economie er met 0,5 procent op achteruit. Dat betekent dat de huidige recessie – officieel vanaf twee negatieve kwartalen op rij – eind vorig jaar begon.

Het INE herzag ook de jaarcijfers voor 2010 en 2011. De Spaanse economie groeide slechts met 0,4 procent in 2011, en niet met 0,7 procent bij een eerdere raming. De terugval in 2010 blijkt meer uitgesproken dan aanvankelijk werd berekend (-0,3 in plaats van -0,1 procent).

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft onlangs een plan aangekondigd waarmee de besparingsmaatregelen verdrievoudigd worden tot 15 procent van het bbp tegen 2014. Aan economische groei denkt Rajoy vooralsnog niet. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content