Spanje haalt 3 miljard op tegen forse rente

© reuters

Spanje is erin geslaagd 3,001 miljard euro op te halen via een obligatieronde, maar moest daar een hoge rente voor garanderen.

De druk op het noodlijdende Spanje blijft aanhouden, kort voor de bijeenkomst van de Europese Centrale Bank (ECB).

Op 28 en 29 juni hadden de leiders van de zeventien eurolanden maatregelen aangekondigd die beschouwd werden als tegemoetkomingen aan Italië en Spanje. De maatregelen grijpen in op de werking van de noodfondsen voor de eurozone. Zo zal het permanente noodfonds ESM in de toekomst rechtstreeks probleembanken kunnen herkapitaliseren. Het was tot vandaag wachten of Spanje het vertrouwen van de markten zou terugwinnen en zijn staatspapier zou kunnen veilen tegen een lagere rente.

Spanje is er donderdag weliswaar in geslaagd de beoogde 3 miljard op te halen via obligaties voor een termijn van drie, vier en tien jaar, maar geruststellend is dat niet. De rente op staatspapier voor tien jaar klom namelijk tot het hoogste peil sinds november 2011. Spanje haalde 747 miljoen euro op via staatsobligaties die aflopen in 2022 tegen een forse rente van 6,43 procent. Op 7 juni was dat nog 6,044 procent.

De Spaanse schatkist haalde donderdag nog 1,2 miljard euro op via driejarige obligaties (2015) en 1 miljard via vierjarige obligaties (2016). Daar moet respectievelijk een rente van 5,086 en 5,536 procent op worden betaald. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content