Spaarboekje blijft populairste bankproduct

© Reuters

Negen op veertien Belgische banken zagen het geld op de spaarboekjes in 2014 licht toenemen. De ‘spaardrift’ van de Belgen neemt wel af, maar voorlopig blijft het boekje met verve het populairste spaarproduct in België.

Grootbanken

De vier grootbanken BNP Paribas Fortis, ING, Belfius en KBC zagen het geld op de spaarboekjes licht aangroeien. Bij BNP Paribas Fortis kwam er 780 miljoen euro bij tot 61,5 miljard euro, ofwel een groei van 1,3 procent. Op de spaarboekjes van ING België stond er eind juni 490 miljoen euro extra (+1,6%). Bij Belfius en KBC tenslotte kwam er meer dan 1 miljard euro bij. Die groei valt niet volledig te verklaren door de uitbetaling van de getrouwheidspremies eind maart en eind juni.

Uitdagers

Bij de middelgrote banken melden Deutsche Bank en Crelan een lichte verschuiving van de spaarboekjes naar andere spaar- en beleggingsproducten. Er vloeide bij Deutsche Bank 200 miljoen euro weg van de spaarboekjes. Bij Crelan was er een status quo. “Er ging 133 miljoen euro spaargeld naar coöperatieve aandelen en 140 miljoen euro naar de volkslening”, meldt de woordvoerder. Argenta en AXA zagen daarentegen het geld op de boekjes in de eerste zes maanden van het jaar opnieuw ietwat aandikken.

Deutsche Bank laat weten dat het totale vermogen in beheer wel is gestegen over de periode. “Een jaar geleden hadden onze klanten voor het eerst meer beleggingen dan spaargeld. Deze trend heeft zich in 2014 verder doorgezet. Vandaag hebben we 23 miljard euro onder beheer”, zegt woordvoerder Hans Mariën.

Verschillende andere banken waaronder AXA gaven eveneens aan dat er een verhoogde interesse is in beleggingsfondsen, door de historisch lage rente op vastrentende producten.

Kleine banken

Bij de kleine spelers is Bpost Bank de grootste winnaar. Er kwam bijna 400 miljoen euro bij op de boekjes. “De spaarrekening is en blijft het populairste beleggingsproduct bij Bpost Bank”, klinkt het in een reactie. “De appetijt voor vastrentende producten was er zeker nog in het voorjaar”, klinkt het bij Record Bank. Dat eveneens spreekt over “een groeiende tendens” in beleggingsproducten.

Alle kleine banken wonnen spaargeld bij, behalve Delta Lloyd Bank en NIBC Direct. “We zien een kleine verschuiving richting termijnrekeningen”, reageert directeur Dirk Dewulf van NIBC Direct. De agressieve concurrentie van het Evi-spaarboekje van Van Lanschot Bankiers en van MoneYou en MeDirect (met hun niet-gereglementeerde spaarboekjes) zit daar wellicht ook voor iets tussen. Deze drie internetspelers geven geen cijfers vrij over de spaarboekjes.

De prijsbrekers hebben het almaar moeilijker om een aantrekkelijke spaarrente te afficheren. De Europese Centrale Bank verlaagde begin deze maand de rente tot 0,15 procent en dat zette opnieuw veel druk op de spaarrentes. Sommige banken kwamen met creatieve oplossingen.

Zo startte MeDirect in september 2013 als eerste met een niet-gereglementeerd spaarboekje. Het voorbeeld kreeg onlangs navolging van MoneYou. “We merken dat er vraag is naar een eenvoudig spaarproduct met één rentetarief”, zegt Peter Van Heeke directeur bij MeDirect Bank.

‘Niet-gereglementeerd’ wil zeggen dat spaarders roerende voorheffing betalen op alle intresten. Op gereglementeerd spaarboekjes zijn de intresten tot 1.900 euro per persoon vrijgesteld van belastingen. Bij een gereglementeerd spaarboekje moeten de banken een basisrente en een getrouwheidspremie bieden. Die laatste is pas na twaalf maanden verworven.

Ilse De Witte

Lees het dossier over de lage rente en de alternatieven voor het spaarboekje in Trends van de ze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content