Spaanse rente niet te stuiten

© belga

Geen sprake meer van opluchting na de reddingsoperatie voor Spanje. De rente op Spaans staatspapier blijft stijgen. Italië kijkt tegen hetzelfde probleem aan.

De rente op Spaanse staatsobligaties voor een termijn van tien jaar loopt dinsdag op tot 6,75 procent, nadat ze maandagnamiddag al de kritieke kaap van de 6 procent had gerond.

Nochtans was de rente maandagmorgen tot onder de 6 procent gezakt na de bekendmaking van het Europees reddingsplan voor het noodlijdende Zuid-Europese land. In de loop van de dag nam het wantrouwen tegenover Spanje echter weer toe.

De markten blijken hun twijfels te hebben over de inhoud en omvang van de lening van 100 miljard die Spanje toebedeeld krijgt. Het blijft voor particuliere obligatiehouders overigens onduidelijk wat er met hun papier gebeurt als Spanje bankroet gaat. Gevolg: wantrouwen neemt toe, rente ook.

Fitch

Dinsdag kwam ook nog eens kredietbeoordelaar Fitch met negatief nieuws op de proppen. Fitch verlaagt de rating van niet minder dan 18 Spaanse banken, waaronder Caixabank en Bankia. De lagere kredietwaardigheid van de banken is een gevolg van de ratingknip die Spanje vorige week al van Fitch kreeg. De kredietbeoordelaar vreest bovendien dat de slabakkende Spaanse economie – in combinatie met lage rentetarieven – zal blijven wegen op de omzet van de banken. Spaanse banken hebben nog steeds fel te lijden onder de vastgoedcrisis.

Dat Spanje het kwaad krijgt, blijkt ook uit de economische vooruitzichten van het land. Behalve de prognoses dat de kwartaalkrimpen (-0,3 procent in het eerste kwartaal) blijven aanhouden, moet de Spaanse regering tegen 2013 het begrotingstekort terugdringen van 8 tot 3 procent van het bbp (bruto binnenlands product). De begrotingsdiscipline wordt opgelegd door Europa.

Vertrouwen zoek

Het vertrouwen in de eurozone is dinsdag in ieder geval weer ver te zoeken, want ook de rente op staatsobligaties van andere eurolanden gaat de hoogte in. Beleggers eisen in ruil voor Grieks en Italiaans staatspapier een rendement van respectievelijk 27,5 en 6,1 procent. Ook de rente op Belgisch tienjarig staatspapier klimt tot boven de 3 procent.

Italië

Met een rente van boven de 6 procent wordt het voor een land zo goed als onmogelijk om zich via de financiële markten te financieren. Italië torst een schuldenlast van 1.900 miljard euro. Volgens bepaalde economen en analisten lijdt het geen twijfel dat Italië het volgende euroland is dat door de knieën gaat.(BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content