Spaanse ellende duurt voort, premier luidt de noodklok

© reuters

Spanje krijgt het tij van de economische malaise niet gekeerd, want nu schiet ook nog de rente op het staatspapier de hoogte in. Terwijl de Spaanse premier Mariano Rajoy de noodklok luidde, kleurden de Europese beurstabellen rood.

Spanje haalde woensdag 2,6 miljard euro op via staatsobligaties met een looptijd van 3, 4 en 8 jaar. Een tegenvaller, want de Spaanse regering rekende erop 3,5 miljard euro op te halen. Bovendien moet Spanje een fors hogere rente betalen dan bij een vorige veiling het geval was.

Hogere rente

Voor obligaties met vervaldatum in januari 2015 betaalt het Zuid-Europese land gemiddeld 2,89 procent tegenover 2,44 procent twee weken geleden. Aan staatspapier met vervaldag in oktober 2016 kleeft een rente van 4,319 procent tegenover 3,376 procent bij de vorige veiling.

De ‘spread’ of het renteverschil met Duits staatspapier is intussen opgelopen tot 378 basispunten, het hoogste peil sinds januari.

Meer besparen

De centrum-rechtse regering in Madrid, die de Spaanse bevolking een extra besparingsronde van 27 miljard euro oplegt, heeft af te rekenen met een werkloosheidsgraad van 23 procent. Bovendien loopt de staatsschuld tegen eind 2012 op tot 79,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is een toename met 11 procentpunten in vergelijking met eind 2011.

De Spaanse regering staat voor de moeilijke opdracht om te bezuinigen zonder de economie te schaden. Spanje bevindt zich sinds de vierdekwartaalkrimp met 0,3 procent vorig jaar in een periode van recessie. Voor het volledige jaar 2012 wordt een terugval van het bbp met 1,7 procent verwacht.

Premier luidt de noodklok

De Spaanse premier Mariano Rajoy is er in ieder geval niet gerust op, bleek tijdens een meeting van de Partido Popular in Malaga. “Al wie de extreme toestand waarin de Spaanse economie zich bevindt niet erkent, maakt zichzelf iets wijs”, aldus de premier. Mariano Rajoy waarschuwde er woensdag voor een tweede keer voor dat het besparingsprogramma van zijn regering de Spaanse bevolking minder pijn zal doen dan een ‘bailout’.

Beleggers reageren nerveus

De beleggers reageerden nerveus op de problemen die het Iberische schiereiland in de tang houden. De Bel20 op Euronext Brussel zag 3,10 procent verloren gaan tot 2.262,45 punten. Bank-verzekeraar KBC kreeg de raakste klappen en landde 9,34 procent lager tot 15,87 euro.

Ook elders in Europa was het armoe troef . De AEX-index in Amsterdam noteerde 2,5 procent in het rood, in Parijs en Frankfurt zakten de indices met 2,7 procent.

De koers van de Europese eenheidsmunt daalde woensdag tot 1,3107 dollar, het laagste peil in weken. De Amerikaanse dollar ging dinsdagavond al in stijgende lijn, nadat de Federal Reserve (Fed) aankondigde dat er geen stimulerende maatregelen meer worden genomen zolang de Amerikaanse economie naar behoren presteert. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content