Spaanse banken overleven dankzij ECB

13/07/12 om 16:38 - Bijgewerkt om 16:38

Bron: Trends

De Spaanse banken hebben voor een recordbedrag van 337 miljard euro moeten lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB).

Spaanse banken overleven dankzij ECB

Uit een rapport van de Spaanse centrale bank blijkt dat de Spaanse banken bij de ECB in juni voor 337 miljard euro in het krijt stonden. In mei bedroeg de schuld nog 288 miljard, in juni 2011 48 miljard euro. De kredieten zijn in een jaar tijd dus ruim verzevenvoudigd.

Die forse toename is een gevolg van de goedkope kredieten die de ECB - via de zogenaamde LTRO's - in december en februari aan de banken heeft verstrekt. Spaanse banken hebben daar voor een bedrag van 320 miljard euro gebruik van gemaakt op een totaal van 1.000 miljard euro.

Het bedrag dat de Spaanse banken bij de ECB hebben openstaan, geeft aan in welke mate de Spaanse bankensector via de financiële markten geld kunnen ophalen, of daarvoor bij de ECB moeten aankloppen.

Spanje wacht intussen op een steunpakket van 100 miljard euro dat Europa klaarmaakt om de Spaanse bankensector van de ondergang te redden.

De Spaanse regering heeft vrijdag alvast het licht op groen gezet voor een nieuwe saneringsronde om aan de strikte Europese begrotingsdiscipline te voldoen. De plannen werden eerder deze week al aangekondigd. Spanje moet op de een of andere manier over een periode van drie jaar 65 miljard euro zien te besparen. Dat zal onder meer gebeuren door de btw-heffing te verhogen en in de werkloosheidsuitkeringen te snoeien. (BO)

Lees meer over:

Onze partners