Spaans parlement stemt voor begrotingsevenwicht in grondwet

30/08/11 om 16:44 - Bijgewerkt om 16:44

Bron: Trends

Spanje kan het eerste land worden dat beantwoordt aan de oproep van de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy.

Spaans parlement stemt voor begrotingsevenwicht in grondwet

© EPA

Het Spaanse parlement heeft vandaag met een ruime meerderheid gestemd voor een versnelde grondwetsherziening, gericht op het inschrijven van een sluitende begroting in de grondwet, de zogenaamde 'gouden regel' van Merkel en Sarkozy.Van de parlementsleden stemden 319 voor, 17 tegen.

Verschillende partijen hebben nu nog tot en met donderdag de kans om amendementen aan te brengen voor de wettekst. De afgevaardigden komen vrijdag opnieuw bijeen voor een buitengewone zitting om over de eventuele amendementen te debatteren en opnieuw te stemmen. Vervolgens moet dat wetsontwerp nog naar de senaat, die hierover volgende week zal stemmen.

Tegenstanders, onder wie afgevaardigden van enkele kleinere partijen, vinden dat de grondwetswijziging in een referendum moet worden voorgelegd aan de Spaanse bevolking.

Oproep

Spanje kan het eerste land worden dat beantwoordt aan de oproep van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy om in de grondwet in te schrijven dat er geen begrotingstekorten mogen worden geboekt.

De Europese Commissie loofde de démarche van Spanje, en riep andere EU-lidstaten op zich voor hetzelfde doel te engageren. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners