Smokkelen: Amerikaanse kaas, Chinese knoflook en Paraguayaans vlees gingen Belgische peer voor

20/01/15 om 15:46 - Bijgewerkt om 20:57

Bron: Trends

Smokkelaars slagen er in om met behulp van Litouwse en andere Oost-Europese transportbedrijven het Russische invoerverbod te omzeilen en peren onder de neus van Poetin het land binnen te krijgen. Al zijn zij niet de eerste die dat proberen.

Smokkelen: Amerikaanse kaas, Chinese knoflook en Paraguayaans vlees gingen Belgische peer voor

© iStock

Amerikaanse kaas naar Canada

In 2012 heeft de Canadese politie een collega en twee kompanen opgepakt nadat ze het trio had betrapt op het smokkelen van kaas uit de Verenigde Staten.

Smokkelen: Amerikaanse kaas, Chinese knoflook en Paraguayaans vlees gingen Belgische peer voor

Het zuivelproduct is een felbegeerd goedje in Canada omdat de prijzen daar hoger liggen dan bij haar zuiderburen. De smokkelaars verkochten grote hoeveelheden kaas aan verschillende restaurants.

"De mannen staken de Canadese grens over zonder de producten aan te geven bij de grenspolitie", vertelde één van de agenten.

De wanpraktijken zouden de smokkelaars ongeveer 165.000 dollar winst hebben opgeleverd.

Chinese knoflook naar de Filipijnen

Smokkelen: Amerikaanse kaas, Chinese knoflook en Paraguayaans vlees gingen Belgische peer voor

De douanacontrole van de Filipijnen heeft in 2013 een bedrijfseigenaar opgepakt toen hij een voorraad knoflook ter waarde van 45.000 dollar illegaal van China naar de Filipijnen wou brengen.

Hij was niet de enige Filipino die dat jaar landbouwproducten het land wou binnensmokkelen. Ook een makelaar zag zijn kans om op clandestine wijze een centje bij te verdienen, zij het dan met ajuinen. Toen de politie hem betrapte had hij een lading bij ter waarde van 45.000 dollar.

Paraguayaanse vlees naar Turkije

De Turkse onderzoekers hebben vorig jaar in november tijdens de invallen van vijf opslagplaatsen 1.044 ton gesmokkeld rood vlees gevonden. Het vlees was bedoeld voor de Syrië en Irak, maar werd ondere andere verkocht aan Turkse luxerestaurants voor 20 lira per kilo (7,2 euro). De normale prijs in het land is 50 lira (18 euro).

Smokkelen: Amerikaanse kaas, Chinese knoflook en Paraguayaans vlees gingen Belgische peer voor

Terwijl de smokkelaars het vlees op eigen markt verkochten, leverden ze producten met valse labels aan Syrië en Irak. Ze hadden het vlees vervangen door een mengsel van kippenvlees en botten.

"Dit is de grootste smokkelzaak in de geschiedenis van ons land", vertelde de Turkse minister van Handel, Nurettin Canikli. De totale buit werd geschat op 40 miljoen lira ( 15 miljoen euro). (NS)

Lees meer over:

Onze partners