'Schuldencrisis kan nog 2 jaar aanslepen' (Reynders)

17/09/11 om 19:01 - Bijgewerkt om 19:01

Bron: Trends

De eurocrisis kan nog 2 jaar aanslepen en Griekenland moet onder voogdij worden geplaatst. Dat zegt miniser van Financiën Didier Reynders.

'Schuldencrisis kan nog 2 jaar aanslepen' (Reynders)

De Belgische minister van Financiën Didier Reynders vreest dat de Europese schuldencrisis nog één of twee jaar kan aanslepen. Op korte termijn meent hij dat Griekenland onder voogdij moet worden geplaatst en op langere termijn is volgens hem een grotere economische integratie onvermijdelijk.

"De schuldencrisis kan nog één of twee jaar duren", zo verklaarde Reynders op de terugweg van de vergadering van Europese financiënministers in het Poolse Wroclaw.

BankroetReynders herhaalde dat hij gekant is tegen een Grieks bankroet. Dat zou catastrofale gevolgen kunnen hebben, vergelijkbaar met de bankencrisis van 2008. Hij nam meteen ook alle landen op de korrel die speculeren over een Grieks faillissement en het tweede Griekse reddingsplan (van 21 juli) niet willen uitvoeren.

Voogdij

Toch meent ook Reynders dat de Griekse autoriteiten nauwgezet moeten gecontroleerd worden. "We zullen hen wellicht op één of andere manier onder voogdij moeten plaatsen", oordeelt de MR-politicus. Hij voegde er nog aan toe dat de maatregelen die Athene totnogtoe heeft genomen, onvoldoende zijn.

Integratie

Op langere termijn is volgens Reynders een verdere economische integratie in de eurozone onvermijdelijk. Volgens hem zullen de Europese lidstaten "crisis na crisis tot het besef komen dat er nood is aan een federaal Europa".

"De enige manier op uit de crisis te geraken is vooruitgaan. Zelfs de euro was het antwoord op een crisis, met name die van de nationale munten", klonk het. (Belga/EE)

Onze partners