Rusland op weg naar recessie

02/12/14 om 11:49 - Bijgewerkt om 11:54

Volgens het Russische ministerie van Economische Zaken krimpt het Russische bbp in 2015 met 0,8 procent. Daarmee stevent het land af op een periode van recessie.

Rusland op weg naar recessie

Vladimir Poetin, president van Rusland © Reuters

Bij een vorige prognose mikte het ministerie voor volgend jaar nog op een toename van het bbp met 1,2 procent.

De oorzaken van de kwakkelende Russische economie liggen voor de hand: westerse sancties, dalende olieprijzen en een zwakker wordende roebel.

Als de bijgestelde prognose klopt, kijgt Rusland mogelijk af te rekenen met de ergste economische crisis sinds 2009.

Olie

Rusland verlaagde ook de voorspelling voor de olieprijs naar gemiddeld 80 dollar per vat, waar het eerder rekende met 100 dollar per vat. Olie en gas zijn het belangrijkste exportproduct van Rusland, en van groot belang voor de inkomsten van de overheid.

Volgens analisten heeft Rusland een gemiddelde olieprijs nodig van 100 dollar per vat om de begroting in balans te brengen. De Russische centrale bank gaf maandag aan momenteel te werken aan scenario's voor een prijs die structureel rond de 60 dollar per vat ligt.

Roebel

Het land denkt ook dat de Russische munteenheid, de roebel, in 2015 zwak zal blijven ten opzichte van de dollar. Het ministerie rekent op een gemiddelde koers van 49 roebel per dollar. Dinsdag werd voor een dollar bijna 52 roebel betaald.

De munt is de afgelopen weken flink in waarde gedaald, doordat de centrale bank begin november besloot af te zien van interventies om de neergang te stuiten. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners