Rusland: 'Enkel via IMF steun aan eurozone'

07/11/11 om 14:29 - Bijgewerkt om 14:29

Bron: Trends

De BRICS-landen zijn bereid om de eurozone financieel te steunen, maar enkel via het IMF en in ruil voor een hervorming van dat IMF.

De BRICS-landen - de opkomende economieën Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika - zijn bereid om de eurozone financieel te steunen, maar enkel via het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en in ruil voor een hervorming van het IMF. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov maandag gezegd. Lavrov deed zijn uitspraken kort voordat IMF-topvrouw Christine Lagarde in Moskou arriveerde voor overleg met president Dmitri Medvedev.

Lagarde hoopt onder anderen de Russen zover te krijgen dat zij direct gaan bijdragen aan het Europese noodfonds EFSF. Volgens Lavrov heeft het echter geen nut om geld te stoppen in het noodfonds. "Je kan geen financiële stabiliteit en integriteit creëren door simpelweg geld uit te delen. Daarmee los je de problemen niet op."

Om tot een oplossing te komen moet, aldus Lavrov, zowel het IMF als het financiële systeem volledig worden hervormd.

Enkele dagen geleden zei Medvedev nog dat zijn land bereid is tot 10 miljard dollar (7,3 miljard euro) te investeren in de eurozone. Lagarde zegt maandag in de krant 'Kommersant' dat ze met de president de mogelijkheid zal bespreken om een deel van de opbrengsten van de Russische olie-export te investeren in het EFSF. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners