Roubini houdt vast aan ‘perfecte storm’ in 2013

© belga

De legendarische econoom Nouriel Roubini – beter bekend als Dr. Doom – blijft herhalen dat we wereldwijd regelrecht afstevenen op een rampjaar. In 2013 wordt het niet beter, maar veel slechter.

Nouriel Roubini is de professor aan de universiteit van New York die zijn bijnaam ‘Dr. Doom’ dankt aan het feit dat hij de financiële crisis van 2008 wist te voorspellen. Roubini vertelde het al eerder en herhaalt het nogmaals: de ‘perfecte storm’ komt eraan in 2013.

Roubini somt vijf factoren op waardoor de wereldeconomie volgend jaar dreigt te ontsporen:

– de toenemende schuldencrisis in Europa
belastingverhogingen en meer bezuinigingen in de Verenigde Staten, waardoor de grootste economie ter wereld in een recessie terechtkomt
– een harde landing van de Chinese economie – verdere groeivertraging in de groeilanden
– een militair conflict met Iran

“Volgend jaar is het moment waarop de kruik zo lang te water gaat tot ze barst”, (vrij vertaald) aldus Dr. Doom in een televisieinterview met het persagentschap Reuters. “Daarna volgt de wereldwijde ‘perfect storm'”. Met de ‘perfect storm’ verwijst Roubini naar de gelijknamige rampenfilm uit 2000.

De sombere vooruitzichten van Roubini voor 2013 zijn niet nieuw, maar ze lijken wel aan belang te winnen doordat de groeivertraging zich de laatste tijd wereldwijd laat optekenen en de Europese schuldencrisis voor blijvende turbulentie zorgt op de financiële markten.

Volgens Roubini krijgen de financiële markten in de VS volgend jaar af te rekenen met een scherpe prijscorrectie, waar de Amerikaanse centrale bank weinig zal aan kunnen verhelpen. “In 2013 volgt er een zwakke ‘rally’ op de beurzen, aangezien er zal worden gerekend op een nieuwe ronde kwantitatieve versoepeling (QE) van de Fed,” verduidelijkt de econoom. Een nieuwe ‘ronde staatsobligaties’ kopen zet namelijk een neerwaartste druk op de winstgroei wanneer de economie begint te slabakken, aldus Dr. Doom.

Roubini voorspelt dat het effect van de kwantitatieve versoepeling – wat volgens hem effectief neerkomt op het bijdrukken van dollars om staatsobligaties op te kopen – hoe dan ook uitgewerkt raakt. De econoom vindt dat de Federal Reserve als alles mis loopt maar beter aandelen kan beginnen te kopen. (Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content