‘Roerende voorheffing stijgt tot 22,5 procent’

© Belga

De roerende voorheffing stijgt volgend jaar niet van 15 naar 21 procent, maar naar gemiddeld 22,5 procent.

Vanaf 2012 moet de roerende voorheffing ook opgenomen worden in de belastingaangifte. Daardoor worden er ook gemeentelijke opcentiemen op geheven. De stijging van de voorheffing op de rente-inkomsten en dividenden van 15 naar 21 procent komt in de praktijk daarom neer op een stijging tot gemiddeld 22,5 procent.

Dat meldt De Standaard.

Belastingaangifte

De banken houden de voorheffing zelf in en storten die door aan de fiscus. Maar die afhouding is sinds de nieuwe begrotingsmaatregelen niet langer ‘bevrijdend’: de belastingbetaler moet ze nog eens vermelden op de belastingaangifte.

Daardoor wordt ze onderhevig aan de gemeentelijke opcentiemen. Die variëren voor de meeste Vlaamse gemeenten tussen 6 en 8,5 procent, met een gemiddelde van 7,17 procent.

Gemiddeld komt er bovenop de 21 procent roerende voorheffing dus nog eens ruim 1,5 procentpunt aanvullende gemeentebelasting. De belasting op rente-inkomsten stijgt in de praktijk dus tot 22,5 procent.

Hetzelfde voor dividenden die in de meeste gevallen nu al tegen 25 procent worden belast. Die heffing klimt dan gemiddeld naar 26,75 procent.

Steuntje

De Standaard merkt op dat de regeling voor de gemeenten een mooi steuntje in de rug kan betekenen na de verliezen die ze leden op hun Dexia-aandelen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content