Rest van Europa moet Duitse economische hervormingen toepassen (Axel Weber)

22/03/10 om 15:26 - Bijgewerkt om 15:26

Bron: Trends

Duitsland, onlangs nog zwaar bekritiseerd voor zijn grote handelsoverschot ten koste van andere landen in Europa, heeft zijn competitiviteit te danken aan pijnlijke structurele hervormingen. Dat heeft de voorzitter van de Bundesbank, Axel Weber, gezegd. Hij roept andere Europese landen in moeilijkheden op hetzelfde voorbeeld te volgen.

Rest van Europa moet Duitse economische hervormingen toepassen (Axel Weber)

© EPA

De herstructureringen, die door de privésector doorgevoerd werden in de jaren '90, gingen gepaard met massale ontslagen, delokalisaties, loonbeperkingen en ook research en innovatie. "Dat was pijnlijk maar de economie kwam er gezonder uit", aldus Weber.

"Dat is de les die moet geleerd worden uit het Duitse wedervaren", zo zei Weber tijdens een toespraak in Kopenhagen.

Sinds de invoering van de euro is een kleine groep landen onder aanvoering van Duitsland er in geslaagd aan competitiviteit te winnen op de prijzen, terwijl een veel grotere groep in hetzelfde domein belangrijke verliezen heeft geïncasseerd. Het gaat daarbij onder meer om Griekenland, Spanje, Portugal en Italië".

Duitsland kreeg onlangs nog kritiek van Frankrijk, dat de Duitsers verwijt winst te maken op de rug van Europese partners door middel van lage lonen die de export stimuleren. Iets wat Berlijn verwerpt.

Lees meer over:

Onze partners