Rente op Belgisch staatspapier stijgt door nervositeit over politieke impasse

28/09/10 om 08:46 - Bijgewerkt om 08:46

Bron: Trends

De politieke impasse in ons land treft nu ook de staatsfinanciën. Analisten schatten de meerrente die België moet betalen om zijn obligaties aan de man te brengen op 10 tot 15 basispunten.

Rente op Belgisch staatspapier stijgt door nervositeit over politieke impasse

© belga

Dat bericht De Tijd dinsdag. Aangezien de schatkist maandag voor 2,3 miljard euro obligaties verkocht, moet ze tot de vervaldag een "impasseboete" van 2,3 tot 3,4 miljoen euro per jaar neertellen.

Jean Deboutte, de directeur strategie van het Agentschap van de Schuld, geeft toe dat de moeizame regeringsvorming een tol eist bij de financiering en erkent de zenuwachtigheid van buitenlandse beleggers.

"Een kwart van onze schulduitgifte belandt buiten de eurozone. Hoe verder die beleggers van ons verwijderd zijn, hoe minder ze onze situatie snappen en hoe zenuwachtiger ze worden. Zij willen gewoon zo snel mogelijk een regering zien."

Het nieuwsagentschap Bloomberg stuurde maandag een bericht de wereld in dat "Belgische obligaties Ierland volgen in politieke verlamming". "Een misplaatst statement", aldus Deboutte, die zich 'net als velen' ergert aan de berichtgeving van de Angelsaksische media.

"Ierland moet 420 basispunten rente meer betalen op tienjarige staatsobligaties dan Duitsland. België 84 basispunten. We kunnen die grootteordes toch echt niet met elkaar vergelijken?"

Onze partners