Recordboete van 1,7 miljard euro voor rentemanipulatie

© reuters

Een aantal grootbanken krijgt van de Europese Commissie een recordboete van in totaal 1,7 miljard euro voor het manipuleren van de rente. Dat meldt het persagentschap Reuters.

De banken die bestraft worden door de Europese Commissie zijn Barclays, Société Générale, Royal Bank of Scotland (RBS), UBS, JPMorgan, Citigroup en RP Martin.

“De totale boete bedraagt 1,7 miljard dollar”, aldus een bron aan het persagentschap Reuters. Het gaat om de grootste boete ooit die door de mededingingsautoriteiten van de Europese Commissie werd uitgedeeld.

De banken gingen zwaar in de fout door met de interbankenrente te sjoemelen. Dat gebeurde in euro (Euribor) en in Japanse yen (Libor en Tibor).

Centraal in de fraude staat de kunstmatige prijszetting van rentederivaten, zoals futures, swaps en aandelenopties die door de banken gebruikt worden als risicodekking tegen renteschommelingen. De waarde van rentederivaten is gebaseerd op interbankenrentes als Libor (London Interbank Offered Rate), de referentierentevoet waartegen banken elkaar geld lenen op de Britse financiële markt, en Euribor (Euro Interbank Offered Rate), de Libor-tegenhanger in de eurozone.

Belangrijk daarbij is dat de Libor niet alleen voor het Britse pond gebruikt wordt – maar bijvoorbeeld ook voor de Japanse yen -, en dat het niveau van de interbankenrente bepaalt hoeveel cash een bank nodig heeft van een tegenpartij, of hoeveel het de tegenpartij moet betalen op basis van bestaande derivatencontracten.

De Commissie bestraft woensdag twee kartels. Het eerste dateert van september 2005 tot mei 2008, waarbij Barclays, Deutsche Bank, RBS en Société Générale betrokken waren. Traders van die banken kwamen onderling overeen hoe ze de Euribor zouden berekenen en hoe ze hun prijzen zouden zetten.

Het tweede kartel bestond uit zeven bilaterale overeenkomsten tussen banken die de Libor-rente in yen vervalsten. In één
bepaald geval werd ook de Tibor gemanipuleerd, de Tokyo Interbank Offered Rate. Bij die inbreuken waren UBS, RBS, Deutsche Bank, Citigroup, JPMorgan en RP Martin betrokken.

Deutsche Bank en RBS waren bij allebei de kartels betrokken. Met 725 miljoen euro krijgt Deutsche Bank de grootste boete. Ook Société Générale krijgt met 446 miljoen euro een aanzienlijke rekening gepresenteerd.

Barclays en UBS ontsnappen aan een boete omdat ze de kartels aan het licht hebben gebracht. Had UBS de klokken niet geluid, dan had de bank een boete van 2,5 miljard euro opgelegd gekregen.
(Reuters/Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content