'Recessie in eurozone duurt voort in 2013'

05/12/12 om 14:31 - Bijgewerkt om 14:31

Bron: Trends

De economische activiteit in de eurozone is in november minder sterk gedaald dan verwacht. Dat betekent echter nog niet dat de regio snel uit de recessie zal geraken.

'Recessie in eurozone duurt voort in 2013'

© Reuters

De economische activiteit in de eurozone is in november minder sterk gedaald dan verwacht. Dat betekent echter nog niet dat de regio snel uit de recessie zal komen. De inkoopmanagersindex (PMI) van onderzoeksbureau Markit, die gezien wordt als graadmeter voor de economische situatie, is voor de eurozone in november gestegen naar 46,5 van 45,7 in de maand voordien. Dat is beter dan het cijfer van 45,8 bij een eerste raming op 22 november. Een cijfer lager dan 50 duidt hoe dan ook op een krimp.

Het cijfer ligt onder het niveau van het derde kwartaal, toen de economie van de eurozone met 0,1 procent kromp. Het ziet er dus naar uit dat de recessie zich ook in het laatste kwartaal van dit jaar zal doorzetten en mogelijk zelfs begin volgend jaar.

"Ondanks deze iets betere cijfers ziet het ernaar uit dat de economische krimp in de eurozone zich ook in de eerste maanden van 2013 zal doorzetten," zei chief economist Chris Williamson van Markit aan de BBC.

Ook de Duitse economie, beschouwd als de motor van de eurozone, lijkt op een krimp af te stevenen. De Duitse inkoopmanagersindex steeg wel naar 49,2, maar blijft nu al vier maanden onder de 50. Ook Frankrijk en Spanje gingen erop vooruit tot respectievelijk 44,3 en 43,3, terwijl Italië zijn index zag dalen tot 44,4.

Lees meer over:

Onze partners