'Ratingagentschappen maken crisis erger'

07/07/11 om 13:34 - Bijgewerkt om 13:34

Bron: Trends

De ratingagentschappen maken de crisis erger door voorspellingen te produceren die vanzelf uitkomen. Dat zegt Pier Carlo Padoan, hoofdeconoom en adjunct-secretaris-generaal van de OESO, in de Italiaanse krant La Stampa.

"De jongste tijd hebben de kredietbeoordelaars aangetoond dat ze sterk 'pro-cyclisch' waren. Ze produceren voorspellingen die self-fulfilling zijn", aldus de econoom van de Westerse denktank.

"Het is niet correct dat ze informatie doorgeven. Ze drukken oordelen uit, veroorzaken een versnelling van tendensen die al actief zijn. Het is zoals iemand duwen die al aan de rand van een ravijn staat. Ze verergeren de crisis", luidt het.

Op de vraag of er een tweede hulpplan voor Portugal komt, antwoordde Padoan dat het te vroeg is om dat te zeggen. "Landen hebben tijd nodig zodat de saneringsplannen (van de overheidsfinanciën) effect kunnen hebben, dat de economieën opnieuw kunnen groeien en de rentevoeten dalen. De markten reageren echter van dag tot dag, ze hebben een korte horizon en lijken niet te geloven in die beleidskeuzes."

(Belga)

Lees meer over:

Onze partners