Rating Portugal van geen belang voor ECB

07/07/11 om 13:27 - Bijgewerkt om 13:27

Bron: Trends

De Europese Centrale bank (ECB) zal Portugees staatspapier als onderpand voor leningen aan banken aanvaarden, ook als er een afwaardering komt door kredietbeoordelaars. Dat zei voorzitter Trichet bij de toelichting van het rentebesluit.

Rating Portugal van geen belang voor ECB

© belga

ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet verklaarde donderdag dat de versoepelende maatregel de banken, die Portugees staatspapier bezitten, de mogelijkheid moet bieden geld te blijven lenen bij de Europese Centrale Bank.

De heersende richtlijn bestaat erin dat de ECB geen onderpand voor leningen toelaat in het geval een ratingagentschap de rating van een land tot 'rommelstatus' degradeerde. Dat was eerder deze week het geval voor Portugal, die een dergelijke status door het ratingagentschap Moody's opgekleefd kreeg. De ECB paste de uitzonderingsregel ook al toe voor Grieks en Iers schuldenpapier.

Donderdag verhoogde de ECB de basisrente - voor de tweede keer dit jaar - met 0,25 procent tot 1,5 procent. In april werd de rente al opgetrokken met 0,25 procent. Dat de ECB de rente opnieuw optrekt, werd algemeen verwacht door analisten en economen. De renteverhoging is een middel om de inflatiedreiging in de eurozone af te blokken.

Het inflatiecijfer van 2,7 procent in de eurozone ligt ruim boven het streefcijfer - van net onder de 2 procent - dat de centrale bank beoogt. Verwacht wordt dat er in het najaar 2011 nog een renteverhoging tot 1,75 procent volgt.

Eerder op de dag liet de Bank of England weten de rente te handhaven op 0,5 procent. Dat is al het geval sinds maart 2010. De inflatie in Groot-Brittannië is intussen opgelopen tot 4,5 procent, ruim boven de 2-procentlimiet die de Bank of England zelf stelde.

(Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners