Private banking is groeimarkt

© reuters

Almaar meer banken richten hun pijlen op de vermogende klanten. Het wordt dringen op de markt voor private banking.

Almaar meer banken richten hun pijlen op de vermogende klanten. Het wordt dringen op de markt voor private banking.

“Private banking is een groeimarkt in België, en dat lokt nieuwe spelers aan”, zegt Yves Van Laecke, directeur private banking & asset management van Delta Lloyd Bank. Hij ziet verschillende redenen waarom de markt groeit: “Door de druk op het bankgeheim in Luxemburg en Zwitserland is er een versnelde terugkeer van kapitaal naar België. Daarnaast staat er 230 miljard euro op de spaarboekjes geparkeerd. Dat geld moet ooit weer geïnvesteerd worden. Bovendien neemt het aantal vermogenden in de middenklasse toe.”

Veel private banking-klanten hebben de voorbije jaren reactief en conservatief belegd. Na de crisis van 2001 is de aandelenmarkt ingestort en zit de belegger in een cyclus gekenmerkt door neergang en hoge volatiliteit. “Risicokapitaal is het voorbije decennium onvoldoende beloond”, bevestigt Fritz Mertens, partner en directielid van Petercam. “Gekoppeld aan de volatiliteit van de markten en de vele macro-economische onzekerheden zorgde dit voor een grote risico-aversie bij de klanten. Op den duur was hun enige zorg het behoud van het kapitaal, terwijl dat eigenlijk het behoud van de reële koopkracht zou moeten zijn.”

Maar hier en daar zijn er tekenen die wijzen op een mentaliteitswijziging. Beleggers gaan op zoek naar opportuniteiten. Er is weer oog voor risico-investeringen. Dat komt volgens Mertens omdat de klanten inzien dat het spaarboekje geen bescherming biedt tegen de inflatie en gelijk staat met koopkrachtverlies. Tegelijk realiseren ze zich, sinds de eurocrisis, dat risicovrije activa niet langer bestaan. “Mensen zeggen dat ze tevreden zijn met een rendement van 1 tot 2 procentpunten boven inflatie, maar dat kun je niet halen zonder bepaalde risico’s te nemen.”

De private banking-sector denkt dat de nieuwe ronde fiscale regularisatie, voorzien in het nieuwe begrotingsakkoord van de regering-Di Rupo, een succes kan worden: “De Luxemburgse en Zwitserse banken dringen zelf bij hun klanten aan op een regularisatie. Als mensen de zekerheid hebben dat ze niet strafrechtelijk vervolgd worden, zullen er velen blij zijn dat ze met hun geld aan de oppervlakte kunnen komen. Enkel op die manier wordt het mogelijk het vermogen te structureren en over te dragen. Daar dringen de kinderen bij hun ouders op aan. Die jongeren willen niet met een vergiftigd geschenk opgezadeld zitten.”

Patrick Claerhout

Lees het volledige dossier private banking deze week in Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content