Prijs vat Brent-olie zakt onder 50 dollar

© reuters
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De prijs voor een vat Brent-olie is vandaag gezakt tot 49,66 dollar. Het is meer dan vijf jaar geleden, april 2009, dat de olieprijs zo laag noteerde in Europa.

Een overaanbod en een zwakke vraag oefenen een grote druk uit op de olieprijs. Daardoor keldert de prijs tot een nieuw dieptepunt. Het is van april 2009 geleden dat de olieprijs zo laag stond, namelijk 49,66 dollar.

Verscheidene experts verwachten dat de olieprijs nog meer zal dalen als gevolg van de beslissing van OPEC om de olieproductie te handhaven. Ook de vertraagde economische vooruitgang van China zou de lage prijs in de hand werken. “Zonder enig teken dat OPEC iets gaat doen aan de overproductie ziet het er naar uit dat de olieprijs verder zal zakken tot 40 doller per vat”, vertelt analist Michael Hewson in een interview met BBC.

Productieoverschot

“Momenteel is er een productieoverschot van 1 tot 1,5 miljoen vaten olie per dag. Op het eerste zicht zal OPEC daar niets aan doen”, licht analist Bjarne Schieldrop toe aan Reuters.

Ondertussen blijven olieproducerende landen zoals Rusland en Venezuela rake klappen ontvangen. Zo moet de prijs voor een vat olie stijgen tot 105 dollar opdat Rusland zijn begroting in evenwicht kan brengen. Voor Venezuela moet de prijs dan weer stijgen tot 118 dollar. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content